Möjlighet att söka landsbygdsmedel

En karta över Härnösand.

Medlen kan sökas av föreningar, utvecklingsgrupper och organisationer, som bygger på demokratiska värderingar, har ett samhälleligt ändamål och engagerar sig i Härnösands framtida utveckling.

Sök landsbygdsmedel och var med och utveckla landsbygden i Härnösand

Landsbygdsmedel kan användas till investeringar och satsningar som i enlighet med kommunens tillväxtstrategi bidrar till den trygga och personliga livsmiljön i kommundelar utanför tätorten (tätorten definierat enligt SCB). Projekten skapar med gemensam kraft mer attraktiva platser att bo, leva, verka och besöka. Medlen kan även utgöra kommunens andel i projektansökningar som behöver offentlig medfinansiering.

Organisationen som söker ska ha ett aktivt organisationsnummer, vara registrerad och bedriva sin verksamhet i Härnösand. Föreningar som söker måste ha minst 10 medlemmar.

Hör gärna av er till strasam@harnosand.se, Eva-Lotta Öberg på 0611-34 82 44 eller Henrik Petré på 070-190 83 98 om ni har några frågor innan ansökan.

Ansökningsomgång 1 för landsbygdsmedel är öppen från 6 februari - 30 april.

Ansökningsomgång 2 för landsbygdsmedel är öppen från 15 maj - 30 september.

Ansök om landsbygdsmedel

Beslut kan ej överklagas.
Projekten ska starta under samma år som de beviljats.

Platslyftet - en satsning för att skapa mötesplatser på landsbygden

Vi vet att mötesplatser är viktiga för att skapa platser där människor vill bo och besöka. Platser där människor kan mötas, skapa relationer och stärkt känsla av trygghet. Därför finns platslyftet, ett stöd där föreningar, organisationer och företag kan söka upp till 45 000 kr för att skapa nya mötesplatser och evenemang på landsbygden.

För att kunna söka Platslyftet ska dessa kriterier vara uppfyllda:

  • Det ska vara en insats, aktivitet eller evenemang som skapar möjlighet för människor på landsbygden att mötas.
  • Det ska vara en fysisk mötesplats eller ett tillfälligt eller återkommande evenemang som människor besöker.
  • Projektet ska beskrivas tydligt, konkret och ha en plan för hur det ska genomföras samt hur det lokala engagemanget är säkrat.
  • Investeringar behöver ha en plan för drift och underhåll.
  • Evenemang ska vara publika och öppna för alla.
  • Medel kan ges till nya evenemang eller ett befintlig evenemang med nya inslag eller delar.
  • Medel kan ges till nya eller utvecklande av fysiska mötesplatser.
  • Fysiska mötesplatser eller besöksmål ska vara tillgängliga för allmänheten.
  • Projektet behöver startas eller planeras innan 2025 är slut.

Allmänna villkor

  • Medlen kan sökas av föreningar eller organisationer som bygger på demokratiska värderingar, främjar nytta för samhället samt vill engagera sig platsens utveckling. Projektägaren ska ha ett aktivt organisationsnummer, vara registrerad i och bedriva sin verksamhet i Härnösands kommun och föreningar har minst 10 medlemmar.
  • Medlen kan utgöra kommunens andel i projektansökningar som behöver offentlig medfinansiering.
  • Stöd och bidrag för insatser får inte sökas på flera håll inom den kommunala organisationen.
  • Härnösands kommun finansierar inte utgifter som har uppstått innan startdatum. Startdatum kan ej vara tidigare än ansökan skickats in. Kostnader som sker innan beslut tar den sökande på egen risk.
  • Projektet får inte vara kostnadsdrivande för kommunen, om inte annat är överenskommet.
  • Medlen kan inte utgå till verksamhet som riskerar att konkurrera med näringsverksamhet eller som gynnar en viss företagare.
  • Endast alkohol- och drogfria projekt kan beviljas medel.
  • Ansökningar hanteras löpande och beviljade medel tilldelas så länge tillgängliga resurser finns kvar.
  • Kommunen äger rätten att kommunicera kring projektet samt använda bilder från redovisning av genomförda insatser och resultat av medfinansierade/finansierade pengar.

Ansökningsomgång 1 för Platslyftet är öppen från 6 februari - 30 april.

Ansökningsomgång 2 för Platslyftet är öppen från 15 maj - 30 september.

Det är först till kvarn som gäller, så vänta inte för länge med att ansöka.

Ansök om medel från Platslyftet Länk till annan webbplats.

Andra möjligheter att söka stöd

Visst vet du att du kan söka på fler ställen och få resurser för att kunna göra mer i ditt projekt?

Leader Höga Kusten

Leader Höga Kusten är en ideell förening som arbetar med landsbygdsutveckling i Höga Kustens fyra kommuner – Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik. Har du en idé som kan utveckla landsbygden i Härnösands kommun? Leader Höga Kusten stöttar projekt som bidrar till lokal utveckling genom samverkan mellan företag, föreningar och offentliga aktörer. De hjälper både till med att utveckla projektidéer och fördelar projektmedel.

Läs mer och ansök om stöd via Leader Höga Kusten Länk till annan webbplats.

Vindkraftsmedel

Härnösand Energi & Miljö

Vindkraftverk på fyra platser i Härnösand. Det kommunala bolaget har upprättat vindkraftpengar där föreningar, organisationer och aktivitetssamordnare med icke uppenbart vinstintresse årligen kan ansöka om finansiering. Vindkraftspengarna ska bidra till satsningar som ökar attraktionsvärdet, höjer kvalitén av och stimulerar det rörliga friluftslivet, idrott- och naturupplevelser samt rekreation och turism i närområdena.

Ansök om vindkraftsmedel - Härnösand Energi & Miljö Länk till annan webbplats.

Möckelsjöberget vindkraftpark

Aktören delar årligen ut en så kallad "Vindbonus" som är 10 000 kr per verk, vilka samlas i en pott som föreningslivet i närområdet kan söka från aktören. Denna modell använder aktören kring alla sina vindparker.Vindbonus Möckelsjö 2021 - SR Energy Länk till annan webbplats.

Nysäter Wind under förvaltning av RWE

Nysäter vindkraftpark består av två områden i trakterna kring Viksjö, område Hästkullen med 73 vindkraftverk och Björnlandhöjden med 41 vindkraftverk. Aktören har tecknat avtal med en lokal vindkraftsfond som drivs av en förening. En årlig fondering kommer göras vid två tillfällen årsvis under vindkraftparkens hela livslängd för att utveckla det lokala näringslivet och projekt inom idrott, kultur och fritid. Ersättning baseras på elproduktionen i parken men är minst 10 000 kronor per verk.

Vindkraftsfonden Länk till annan webbplats.

Grannskapsinitiativet – För en starkare gemenskap

Postkodlotteriets Stiftelse ger stöd till ideella organisationer som vill skapa mötesplatser och aktiviteter för att stärka gemenskapen i sitt närområde. Genom bidrag på 20 000–60 000 kronor kan föreningar och stiftelser skapa lokala projekt som främjar samhörighet, välbefinnande och hälsa.

Projektet ska vara öppet för alla i grannskapet, oavsett om det är en by, stad eller stadsdel, och ge människor möjlighet att mötas och trivas tillsammans. Man kan söka året runt och besked om stöd ges redan inom 2-6 veckor.

Läs mer hos Grannskapsinitiativet Länk till annan webbplats.

Allmänna arvsfonden

Behöver er organisation hjälp med pengar till ett utvecklande projekt för barn, ungdomar, äldre eller personer med funktionsnedsättning? Hos Allmänna arvsfonden går det att ansöka när som helst. Arvsfonden har två olika stöd, lokalstöd och projektstöd.

Läs mer om de olika stöden och de kriterier som styr vilka projekt som får pengar Länk till annan webbplats.

Boverket

Senast 1 december varje år går det att ansöka om investeringsbidrag hos Boverket för nybyggnad, ombyggnad och köp av allmän samlingslokal. Men också till reparationer, sådant som gör lokalen mer tillgänglig eller gör den mer energieffektiv.

Läs mer om stöd från boverket Länk till annan webbplats.

De har beviljats landsbygdsmedel 2024

Hemsö IF

Föreningen ska färdigställa en havsnära vandringsled med längd på ca. 5,5 km. Delar av leden ska bli tillgänglighetsanpassad. Längs med delen som är tillgänglighetsanpassad i Hultomsviken ska det byggas en rullstolsramp och plattform för att möjliggöra bad för personer med funktionsnedsättning.

50 000 + 10 000 egen finansiering

Höga Kusten vildmark

Höga Kusten vildmark ska skapa större tillgänglighet i skogsmark och landsbygd genom att utveckla friluftslivet och kulturhistorien på platsen. I projektet ska de utveckla en 3 km lång kulturstig, restaurera 15 km av Jannevängmanleden och bygga en 600 meter tillgänglig promenadstig intill Gussjöns badplats.

166 000

Intresseföreningen Härnö lotsplats

Utveckla besöksmålet lotsplatsen genom att lyfta historia kring sjöfart, lotsar och båtliv. Göra platsen mer attraktiv för både boende och besökare. Bevarande och förbättringar som bidrar till att locka fler målgrupper som kan tillskansa sig kunskap om historian kring lotsarnas arbete samtidigt som tillgänglighet och nyttjande av friluftslivet förbättras. Det maritima kulturarvet lotsräcket ska restaureras för att också stärka tillgängligheten. Projektet ska också ta fram en informationsskylt som beskriver platsen ur ett historiskt perspektiv.

200 000

PRO Stigsjö

PRO Stigsjö ska anlägga en tillgänglighetsanpassad väg från parkeringen vid Starredsbadet till strandkanten. På stranden ska det byggas en ramp med räcke ner i vattnet som ska möjliggöra bad för personer med funktionsvariation. Projektet ska genomföras tillsammans med Gussjö intresseförening och Höga Kusten vildmark.

25 000

Stigsjö IK

Stigsjö IK vill rusta upp fotbollsplanen genom att köpa en robotgräsklippare, förbättra parkeringen, fräscha upp boden och öka sittmöjligheterna med bord och bänkar. Målet är att utveckla planen som en mötesplats för barn, ungdomar och vuxna, samtidigt som planen kan hyras ut för evenemang och aktiviteter. Förväntat resultat är ökad användning och en långsiktig, inkluderande mötesplats för hela samhället.

85 000

De har beviljats landsbygdsmedel 2023

Häggdångers intresseförening

Utveckla mötesplats berget. För att unga på landsbygden ska ha lika möjligheter till aktiviteter som i tätort. Byggnation av en multisportarna för flera sporter samt aktiviteter kopplat till arenan. Involvering av barn och unga. Projektet bidrar till attraktivitet för boende och besökare. Projektet kommer pågå från mars 2023 till sista december 2023.

Häggdånger intresseförening: 200 000 + 250 000 från HEMAB.

KFUM

Projektet ska öka Aspnäs lägergårds attraktivitet för fler unga och barn, föreningar, organisationer och skolor ska kunna nytta anläggningen. Skapa mer attraktiva platser, och ett engagerat civilsamhälle. inkluderar unga i framtagande och utförande. Projektet kommer att pågå från 1 april till sista september 2023.

KFUM: 200 000 + 132 000 i egenfinansiering.

Stigsjö intresseförening

Projektet ska investera i teknik och utomhusmiljö. Detta för att öka attraktiviteten för uthyrning och samverkan mellan föreningar och företag. Främja generations och föreningsöverskridande aktiviteter. Projektet kommer att pågå ifrån 1 april till sista augusti 2023.

Stigsjö intresseförening: 32 000 + egeninsats 4 000.

Säbrå hembygdsförening

Projekt för att bevara och utveckla klockargården som mötesplats och göra attraktivt för fler. Öka antalet besökare utifrån samt samarbete med andra föreningar. Anlägga avlopp, samarbete föreningar, aktiviteter. Projektet kommer pågå från 4 april till sista mars 2024.

Säbrå hembygdsförening: 172 000 + 8 000 i medfinansiering.

Uddhamns hamn och vattenförening

Projektet ska genomföra muddring av hamnbassängen för att bibehålla och återställa tillgängligheten till hamnen. Nya gästplatser ska anläggas samt rastbord och information. Samverkan ska ske med turist och naturentreprenörer. Målgrupp sommarboende och besökare. Projektet ämnar pågå från 15 mars till sista november 2023.

Uddhamns hamn och vattenförening: 200 000 + 120 000 i egeninsats.

De har beviljats stöd från Platslyftet 2024

Friluftsfrämjandet – Den stora friluftsdagen

Friluftsfrämjandet i Härnösand ska arrangera "Den stora friluftsdagen" två gånger under 2025, ett evenemang på vårvintern och ett på hösten. Syftet är att inspirera invånare, särskilt de med liten erfarenhet av friluftsliv, att upptäcka naturen och ta del av hälsovinsterna. Projektet ska också utveckla Fällestugan genom fler sittplatser. Projektet drivs av Friluftsfrämjandets lokalavdelning med en budget på 45 000 kr och löper från december 2024 till september 2025​.

Härnösands Alpina – Snöyra och Disco i Vårdkasbacken

Projektet syftar till att skapa inkluderande vinteraktiviteter genom två event: Snöyran och ett Midvinterdisco i Vårdkasbacken. Snöyran inkluderar tävlingar, snöaktiviteter och familjevänlig afterski, medan discot skapar en trygg och engagerande miljö för ungdomar med musik och gemenskap. Syftet är att stärka sammanhållningen, locka fler till Härnösand och marknadsföra Vårdkasbacken som en attraktiv plats för fritid. Projektet samverkar med ungdomar och lokala sponsorer. Med en budget på 39 000 kr pågår projektet mellan december 2024 och februari 2025​.

Rö Folketshus och Byalagsförening – Röstranna, en plats med historia

Rö Folketshus och Byalagsförening ska utveckla Röstranna till en attraktiv mötesplats genom att förbättra stranden för bad, fiske, grillning och båtliv samt installera informationstavlor om bygdens historia. Målet är att erbjuda en inbjudande miljö som stärker gemenskapen och bevarar det lokala kulturarvet. Projektet löper från december 2024 till november 2025 med en budget på 45 000 kr.

Älandsbro Intresseförening - Samlingsplats Älandsbro

Detta projekt syftar till att utveckla en samlingsplats vid Älandsåns mynning genom att anlägga en grillplats, värmestuga och förråd samt utrusta området med bänkar och andra faciliteter. Målet är att erbjuda en attraktiv mötesplats för alla generationer, inklusive förskola, skola, PRO, lokalbefolkningen och turister. Projektet pågår från den 19 november 2024 till den 31 augusti 2025 med en budget på 45 000 kronor. I projektet samarbetar föreningen med Jacobssons bygg.

Viksjö Folketshus - Soppträff

Projektet syftar till att anordna tio soppträffar för att stärka gemenskapen mellan lokala föreningar och marknadsföra Folkets Hus som en mångsidig mötesplats. Vid varje träff presenteras en förening, och deltagarna bjuds på soppa. Syftet är att främja samarbeten, öka kunskapen om föreningarnas verksamhet och stärka Folkets Hus ekonomi genom fler uthyrningar och aktiviteter. Projektet pågår från den 12 december 2024 till den 25 september 2025 med en budget på 45 000 kronor.

Nymus - Aleatoriska Ensemblen: Workshop för Barn och Konserter (Grafiska Partitur)

Föreningen Nymus planerar att hålla tre workshops för barn samt konserter för allmänheten. Eventen kommer att äga rum i samlingslokaler på landsbygden. Projektet kombinerar musik, konst och kreativitet genom att låta barn skapa grafiska partitur som sedan tolkas av ensemblen Aleatoriska. Syftet är att sprida experimentell musik och konst till yngre generationer. Projektet omfattar 45 000 kr och kommer pågå ifrån 19 december till 19 april.

Häggdångers Intresseförening - Tillgänglighetsanpassning av Mötesplats Berget

Häggdångers intresseförening ska bygga en grusväg för att förbättra tillgängligheten till Mötesplats Berget. Vägen ska ansluta skolan till fotbollsplanen och förbättra följande aspekter:

  • Tillgänglighet för äldre och personer med funktionsnedsättningar.
  • Extra parkering för större evenemang.
  • Möjliggör spolning av en större och mer attraktiv isbana.

Projektet kommer pågå ifrån 16 december 2024 till 31 augusti 2025 och omfattar totalt 60 000 kr varav 15 000 egen finansiering.

Västbyggdens Intresseförening – Gå-bingo

Västbyggdens Intresseförening vill arrangera Gå-bingo med målet att skapa gemenskap och engagemang i lokalsamhället, samtidigt som det samlas in medel för att stödja bygdegården. Projektet inkluderar aktiviteter som tillverkning av skyltar, planering av rutter, annonsering och inköp av material. Projektet bidrar till att stärka föreningen och bevara bygdegården som en viktig plats för bygdens invånare. Projektet kommer pågå ifrån 31 december 2024 till 31 augusti 2025 och omfattar 5 000 kronor.

PRO Stigsjö – Medlemsvärvning

Pro Stigsjö vill i Stigsjö- och Gussjöbygden främja en lokal sammanhållning och satsar på en medlemsvärvningskampanj. Syftet är att öka engagemang och gemenskap bland de äldre, samt uppmuntra en aktiv livsstil. I projektet ingår att skapa och dela ut informationsmaterial samt att arrangera ett öppet hus med underhållning och lättare förtäring. Projektet kommer pågå ifrån 27 december 2024 till 19 februari 2025 och har en beviljad budget på 12 000 kronor.

Stigsjö IK – Gemenskap vid skidspåret

Stigsjö IK:s projekt syftar till att skapa en trivsam samlingspunkt vid skidspåret och därigenom stärka lokal gemenskap samt öka användningen av spåret. Inom projektet byggs en grillplats med sittmöjligheter, samtidigt som en befintlig bod rustas upp för att fungera som omklädningsrum. Genom att erbjuda grillkvällar samt skid- och pulkaaktiviteter bidrar projektet till ökad social sammanhållning och trivsel i området. 12 december 2024 till 1 mars 2025. Budgeten för projektet är 45 000 kronor.