Publicerad
Språksatsningen fortsätter: åtta nya språkombud på socialförvaltningen

Nya språkombud redo att sätta igång språkarbetet på sina arbetsplatser! Stående från vänster: Judith Bayongwa, Marzia Asghari, Girmay Weldegebriel, Taha Abo Saeid och Robert Törnberg. Längst fram från vänster: Murtaza Payker och Erik Lindberg. På bilden saknas Susanne Andersson.
Under våren har åtta medarbetare i Härnösands kommun utbildats till språkombud. Det är första gången Härnösand genomför utbildningen i egen regi, och den 27 maj tog deltagarna examen.
Språkombudsutbildningen är en del av ett större arbete för språkutveckling på arbetsplatserna inom socialförvaltningen i Härnösand. Ombudens uppgift är att stötta både arbetskamrater och enhetschefer, och att se var det finns kommunikationsutmaningar. Det kan handla om att stötta arbetskamrater som inte har svenska som förstaspråk att ta till sig information eller formulera sig.
Men det finns många situationer där det är viktigt att ställa sig frågan: ”förstår alla det här”?
- Vi kan till exempel få beslut eller instruktioner som är korrekta, men där språket är för formellt eller krångligt. Vårt mål är att vi tillsammans hittar ett ”arbetsspråk”. Vi ska prata och skriva så att alla förstår – både medarbetare och brukare, säger Patric Vedin som varit med och utbildat de nya språkombuden.
Utbildning under hela våren
Utbildningen genomförs i samarbete med Vård- och omsorgscollege och har pågått under hela våren. Fysiska träffar har varvats med webbutbildningar, onlinediskussioner och deltagarna har utfört femton uppdrag på den egna arbetsplatsen.
Den 27 maj var det examen och diplomutdelning till deltagarna som genomfört utbildningen. Den avslutande uppgiften var att tillsammans med sin enhetschef formulera en handlingsplan för hur man ska arbeta med språkfrågor på den egna arbetsplatsen, så nu är det bara att sätta igång med arbetet.
Det fanns sedan tidigare drygt 25 diplomerade språkombud inom socialförvaltningen. Nu har 8 till utbildats, och det har skett i egen regi. Tidigare har kommunen tagit hjälp utifrån, men numera har Härnösand egna diplomerade språkombudsutbildare.
”Språkombud skapar trygghet”
Röster om spårombudsutbildningen:
- Det är en viktig roll. För den som är ny på arbetsplatsen kan det vara svårt att inför alla säga till när man inte förstår. Då kan man vända sig till språkombudet, det är en trygghet, säger Judith Bayongwa, undersköterska och språkombud.
- Bra för det jobb vi ska göra, men undersökningar visar också att språkombud och arbete med kommunikationen skapar trygghet och bättre arbetsmiljö på arbetsplatsen. Så jag är jätteglad över att Härnösands kommun nu har kommit igång på allvar med den här utbildningen, säger Jeanette Svensson, chef på socialförvaltningen och även engagerad i Vård- och omsorgscollege.
Hösten 2025 startar en ny språkombudsutbildning.
FAKTA Språkombudsutbildningen
- Fyra träffar inom 3-4 månader.
- Tre webb-utbildningsdelar.
- Regelbundna online-diskussioner mellan träffarna.
- Arbetsplatsuppdrag mellan träffarna.
- Totalt tar utbildningen cirka sex heldagar varav cirka 2 dagar behövs för arbetsplatsuppdrag.
Dela sidan