Earth Hour

Bild som visar processen för att ta fram en översiktsplan.

Varje år släcker Härnösand ner för att sätta ljus på en hållbar utveckling.

Läs mer om Earth Hour Länk till annan webbplats.. Inte bara en timme om året.

Årets program Earth Hour 2021

Vi belyser hur Agenda 2030 kopplas till Härnösands kommuns klimatlöfte
5 mars - 26 mars

Härnösands klimatlöfte är att leva som vi lär och visa vägen till den framtida vardagen med mål om ett klimat där människan är i balans med miljön senast år 2045. Klimatlöftet består av 22 inriktningar för åtgärder som Härnösands kommun med bolag ska arbeta med. Varje dag tills det att vi släcker ner för Earth Hour kommer vi att lyfta fram varje åtgärds koppling till hållbarhetsmålen i Agenda 2030 och ge dig exempel på hur vi arbetar med åtgärderna. Du hittar detta på Hållbara Härnösands konto på Instagram @hallbaraharnosand Länk till annan webbplats..

Klimatlöftet för Härnösands kommun Länk till annan webbplats.

Webinarie: Tanka med el!
Tisdag 23 mars 18:00-19:00

Har du funderat på att skaffa elbil eller laddhybrid? Hur ska man tänka om man vill ladda bilen hemma i villan? Varför ska man inte ladda i ett vanligt eluttag? Finns det ekonomiska stöd för att installera laddbox?

Föreläsningen sänds via Teams och riktar sig till dig som är villaägare eller som är nyfiken på ämnet.

Arrangör: Länets energi- och klimatrådgivare.
Anmälan: Anmälan gör du här Länk till annan webbplats., dock senast söndag 21 mars. Webinarie är kostnadsfritt.

Webinarie: Klimatet, pandemin och vi
Onsdag 24 mars 15:00-16:00

Hur kan vi veta något om framtidens klimat? Vad kan vi göra för att minska samhällets klimatpåverkan? Vilken effekt har Covid-19 haft på klimatet? Direktsänd webbföreläsning med Klimatforskare Gustav Strandberg från SMHI.

Föreläsningen sänds via Teams och är öppet för allmänheten även om innehållet är riktat mot politiker och tjänstemän.

Arrangör: Sveriges Energi- och Klimatrådgivare samt Energikontor.
Anmälan: Anmälan gör du här Länk till annan webbplats.. Webinarie är kostnadsfritt.

Härnösands kommun släcker ner
Lördag 27 mars 20:30

Klockan 20.30-21.30 släcker Härnösands kommun ner gatubelysningen i tätorten och landmärken på Vårdkasberget under Earth hour. Hoppas att du också släcker ner hemma och på jobbet och deltar.

I år släcker vi ner och sätter ljus på Agenda 2030 samt återkopplar i ett pressmeddelande hur arbetet går med WWFs 12 klimatutmaningar Länk till annan webbplats., med fokus på att lösa klimatkrisen och biologisk mångfald. Vid släckning öppnas även nomineringen till Härnösands Hållbarhetspris 2021.

WWF är en helt oberoende och partipolitiskt obunden miljö- och naturvårdsorganisation som bildades 1961.

Länk till Yippie Härnösands Extra bilaga - Så lever du mer hållbart - värdefulla tips och goda råd (digital version) Länk till annan webbplats..

Hållbar konsumtion - kommuners och regioners väg till Agenda 2030
Tisdag 30 mars 09:00-12:00

Härnösand är idag en Fairtrade City vilket kan ses som ett nätverk för etisk konsumtion och hållbar handel och ett verktyg för kommuner och regioner att bidra till att flera av de globala målen i Agenda 2030. Läs mer om Fairtrade City.

Du får svar på flera frågor. Hur påverkar vår konsumtion i Sverige människor och miljö i andra länder? Vilken roll spelar kommuner och regioner i Sveriges genomförande av Agenda 2030? Hur arbetar Malmö och Uppsala med Fairtrade City? Du får även lyssna till en kaffeproducent från Uganda berätta om utmaningar för kaffeodlare och hur Fairtrade gör skillnad för både människor och miljön.

Den digitala konferensen riktar sig till politiker, beslutsfattare, personer involverade i Fairtrade City nätverket och till alla som är intresserad av en hållbar och etisk konsumtion. Konferensen är kostnadsfri.

Medverkar gör Gabriel Wikström, nationell samordnare för Agenda 2030, Parul Sharma, människorättsjurist med fokus på hållbarhetsfrågor, Mohamad Hassan, kommunalråd (L), Uppsala kommun, Arwin Sohrabi, vice ordförande miljönämnden (S), Malmö stad, Hewan Temesghen, generalsekreterare Föreningen för Fairtrade Sverige och moderator Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision.

Ta del av programmet och anmäl dig senast 25 mars 2021. Länk till annan webbplats.


Se gärna även våra samlingssidor för hur vi arbetar med klimatanpassning - www.harnosand.se/anpassa och översiktsplanering - www.harnosand.se/op.