Earth Hour

Varje år släcker Härnösand ner för att sätta ljuset på en hållbar utveckling.

I år lyfter vi fram klimatsmarta tips, ökad kunskap under motion och rörelse, samt hur du kan förbereda dig för ett längre elavbrott. Se program för Earth Hour 2024.

Delta i världens största miljömanifestation Earth Hour, lördag 23 mars klockan 20:30. Läs mer om Earth Hour Länk till annan webbplats.. Inte bara en timme om året. WWF är en oberoende och partipolitiskt obunden miljö- och naturvårdsorganisation som bildades 1961.

Vill du göra mer? Lästips i Yippie Härnösands Extra bilaga - 10 tips till hur du lever mer hållbart - (digital version) Länk till annan webbplats.. En återbrukad länk från tidigare år med 10 tips för ett hållbarare levnadssätt.

Program för år 2024

Tillsammans är vi världens chans, engagera dig och dela med dig av dina klimatsmarta tips (Tävling)

Hela veckan i sociala medier med start fredag 15 mars

Går det att stänga av värmen och värma sig själv? Hur energieffektivt kan du använda en diskmaskin?

I flera korta filmer utforskar Härnösands meste skådespelare Jens W Nilsson hur energieffektiv det går att vara.

Med filmerna vill vi skapa engagemang, att dela och samla in klimatsmarta tips.

De fem bästa tipsen erhåller ett presentkort som kan användas för att handla lokalt i Härnösand. Vinnarna och tipsen presenteras 5 dagar efter Earth Hour.

Plats: Håll utkik efter filmerna på arrangörernas sociala medier. HÄR Länk till annan webbplats. och Hållbara Härnösand Länk till annan webbplats.

Arrangörer: Här Handel och Möten AB och Hållbara Härnösand.

Gå på tipspromenad och tävla om fina priser (Tävling)

Pågår fram till Earth Hour 2024

WWF har en tävling där du tävlar om fina priser när du utför uppdraget ”Tipspromenaden”

Ett roligt sätt att lära sig om hur du kan agera för planeten, klimatet och den biologiska mångfalden – samtidigt som du tar hand om dig själv. Du kan vinna en matkasse, spel eller kokbok.

Så här gör du för att vara med och tävla:

  1. Gå till agera.wwf.se Länk till annan webbplats.och logga in eller skapa ett konto.
  2. Inne på Agera utför du uppdraget Tipspromenaden – ett samarbete med Korpen där du går tipspromenader med mobilen. Dela gärna i Ageras community eller dina egna sociala kanaler!
  3. Markera uppdraget som färdigt inne på Agera.
  4. Nu är du med och tävlar! Vinsterna lottas ut bland alla som utfört uppdraget under tävlingsperioden. Tävlingen avslutas 24/3 och vinnarna meddelas via e-post inom 14 dagar. Gör gärna fler uppdrag!

All rörelse räknas enligt WHO (Världshälsoorganisationen)

Enligt WHO:s riktlinjer för fysisk aktivitet och stillasittande är promenader en viktig form av fysisk aktivitet som kan bidra till att förbättra hälsan och minska risken för sjukdomar. WHO rekommenderar vuxna att få minst 20 minuter med måttlig fysisk aktivitet varje dag. Man ska även undvika att vara stillasittande under längre perioder. Ett bärande budskap är att all rörelse är positiv och att det är bättre att göra någon form av aktivitet än att inte göra
något alls.

Plats: Allt du behöver för att delta är en mobiltelefon med ”Rörelse och riktning” aktiverat. Du väljer om du vill promenera 20 eller 40 minuter, och frågorna dyker upp på skärmen allt eftersom du går.

Arrangörer: Uppdraget WWF. Tipspromenaden genom motionslandslaget skapat av Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet. Ett projekt finansierat av Svenskt Friluftsliv.

Tisdag 19 mars klockan 18:00-19:00
Webbinarium: Energiberedskap för flerbostadshus

Tisdag 19 mars, 18:00-19:00

Klarar din Bostadsrättsförening en vecka utan el? Hur kan man förbereda sig för längre elavbrott?

I detta kostnadsfria webbföredrag om Energiberedskap för flerbostadshus kommer Energi- och klimatrådgivarna i Västernorrland tillsammans med Riksbyggen & Övik Energi ge tips och råd om hur man kan få nödström och värme till sitt flerbostadshus om strömmen försvinner.

Föredraget riktar sig främst till styrelsemedlemmar och intresserade i bostadsrättsföreningar. Även fastighetsägare med mindre flerbostadshus är välkomna att delta.

Plats: Webbföreläsningen sänds i Teams. Instruktioner om hur man ansluter till föreläsningen skickas ut till de som anmäler sig.

Anmälan via länk: simplesignup.se/event/214308 Länk till annan webbplats.
(senast 18 mars)

Arrangörer: De kommunala energi- och klimatrådgivarna i Västernorrland.

Torsdag 21 mars klockan 18:00 - 19:00
Webbinarium: Energiberedskap för hushåll och villaägare

Torsdag 21 mars kl 18.00-19.00

Klarar du en vecka utan el? Hur kan du förbereda dig för längre elavbrott?

I detta kostnadsfria webbföredrag om Energiberedskap för villaägare kommer Energi- och klimatrådgivarna i Västernorrland ge tips och råd om hur man kan få nödström och värme till sin villa om strömmen försvinner.

Plats: Webbföreläsningen sänds i Teams. Instruktioner om hur man ansluter till föreläsningen skickas ut till de som anmäler sig.

Anmälan via länk: simplesignup.se/event/214298 Länk till annan webbplats.
(senast 20 mars)

Arrangörer: De kommunala energi- och klimatrådgivarna i Västernorrland.

Lördag 23 mars klockan 20:30 - 21:30
Härnösand släcker ner gatubelysningen i tätorten och landmärken på Vårdkasberget

Lördag 23 mars 20:30-21:30

Mellan klockan 20.30-21.30 släcker Härnösands kommun ner gatubelysningen i tätorten och landmärken på Vårdkasberget under Earth hour. Hoppas att du också släcker ner hemma och på jobbet och deltar.