Publicerad
Snart examensdags för Sveriges första stadsodlare

Här är Sveriges första yrkeshögskoleutbildade stadsodlare. I vår tar de examen.
Härnösand har landets enda utbildning i stadsodling på yrkeshögskolenivå. I vår tar den första elevkullen examen efter två års utbildning.
Examensdagen rycker allt närmare för de åtta studenterna i Stadsodling. Den 19 mars presenterade de sina examensarbeten och nu återstår bara några veckors praktik i form av LIA, lärande i arbete, innan de är klara att söka arbete, eller - som i flera fall - starta eget.
Några av studenterna är redan igång. Tina Eriksson från ön Mön i Danmark har redan startat upp odlingar tillsammans med andra öbor. De odlar för att bli mer självförsörjande men också för att sälja kommersiellt.
- Förr var det här något som man lärde sig naturligt under uppväxten - nästan alla odlade ju. Idag är det inte alls självklart att man har kunskapen. Jag ville odla hållbart och ekologiskt och den här utbildningen kändes helt rätt redan från början. Att det var en distansutbildning gjorde det möjligt att gå utbildningen i Härnösand.
Skapar bär- och grönsaksodling i Älandsbro
Två andra nyblivna egna företagare är Maria Svensson och Angelica Wisén från Härnösand. De träffades på utbildningen och hade liknande idéer om vilken typ av verksamhet de ville driva. Nu driver de företaget 144:an tillsammans och håller på att bygga upp en bär- och grönsaksodling i Älandsbro.
- Inga bekämpningsmedel, inget konstgödsel, och allt som produceras ska säljas lokalt. Men vi vill också inspirera andra till att odla mer lokal, så vi kommer till exempel att sälja odlingskit, säger Maria.
Stadsodlare är en tvåårig distansutbildning som hittills bara finns i Härnösand. Eleverna kombinerar "inneveckor" i Härnösand med egenstudier och LIA, lärande i arbete.
Grunden är att ge eleverna en teoretisk och praktisk grund inom inom småskalig, ekologisk odling av mat, men utbildningen innehåller också kurser i eempelvis eget företagande och arbetsmiljö.
Intresset för utbildningen ökar
Kursen har 20 studieplatser varje år och intresset ökar tydligt. Den första elevkullen som snart går ut består av åtta elever. I nästa årskull som nu är halvvägs i sin utbildning är elevantalet 17 stycken. Yrkeshögskolan Heta Utbildningar i Härnösand har fått klartecken att ge ytterligare tre omgångar av utbildningen.
- De här är en utbildning som ligger helt rätt i tiden. Oavsett om vi vill minska klimatpåverkan, få bättre koll på vad vår mat innehåller eller om vi som samhälle behöver öka självförsörjningsgraden för att klara oss bättre vid kriser, så är lokal matproduktion och småskalig matproduktion hett, säger Erik Nordlöw Kindström, utbildningsledare på Yrkeshögskolan Heta Utbildningar.
Läs mer om Stadsodlare och andra vuxenutbildningar här. Länk till annan webbplats.

Tina Eriksson, Maria Svensson och Angelica Wisén tar snart examen som stadsodlare, men har redan startat egna verksamheter inom lokal odling.
Dela sidan