Publicerad
Nu är lärarstudenterna tillbaka i Sambiblioteket
Sambiblioteket var en gång en av platserna för Mittuniversitetets lärarutbildning, men 2016 flyttades utbildningen från Härnösand till Sundsvall och lärarstudenterna försvann. Idag är de tillbaka - om än i lite mindre skala.
Första klassen i det som kallas arbetsintegrerad lärarutbildning är igång och Lärcentrum på Sambiblioteket är platsen där de fyra studenterna har sin undervisning. Den 25 september sänds den första lektionen från Lärcentrum, en föreläsning med Lars Sandin från Mittuniversitetet.
– Det är väldigt roligt att Lärcentrum allteftersom fylls med studenter. Att vi får ha lärarutbildningen hos oss är ett viktigt steg i vårt arbete med att utveckla Campus Härnösand, säger Annika Lill, verksamhetsutvecklare på Lärcentrum.
Studenterna kommer från både Härnösand och Örnsköldsvik. De som går utbildningen blir klasslärare för årskurs 4-6, med inriktning NO och Teknik.
Utbildningen är kopplad till Mittuniversitetet och den innebär att studenterna sitter i Lärcentrum och deltar i distansundervisning två dagar i veckan. De övriga dagarna arbetar de som lärare på skolor i Härnösand och Örnsköldsvik. Det är samma utbildning som på lärarutbildningen men fördelad på 11 terminer då det går på trekvartsfart.
– Det är en stor förmån att få lära sig yrkesrollen genom att kombinera teori och praktik. Att få arbeta som lärare samtidigt som man lär, det ser vi som en framgångsfaktor, säger Pia Liljeström, utvecklingsstrateg på skolförvaltningen.
Bland 15 kommuner i Västernorrland, Jämtland och Hälsingland som är med i satsningen på arbetsintegrerad lärarutbildning är Härnösand en av tre orter som blivit utvalda som studieort.
Bristen på utbildade och legitimerade lärare blir en allt större utmaning för Sveriges kommuner. Arbetsintegrerad lärarutbildning är en modell som flera kommuner arbetar med för att försöka möta den utmaningen.
I Härnösands kommun är 20 procent av lärarna på högstadiet äldre än 60 år. För låg-, mellan- och högstadiet är 15 procent av lärarna över 60 år. Det är något högre än riket i genomsnitt där siffran ligger på 11 procent. Det innebär att nästan var femte lärare i Härnösand kan gå i pension inom några år. Tittar vi närmare på åldersstatistiken ser vi att utmaningen växer och blir större bara inom några år. Gruppen lärare som är mellan 50 – 59 år är ännu större än 60+ gruppen.
– Arbetsintegrerad lärarutbildning är en av flera delar i arbetet med skolans kompetensförsörjning. Nu kan vi samla upp personer som är sugna på att läsa till lärare och de kan göra det i sin närmiljö, säger Pia Liljeström.
Dela sidan