Publicerad

Samarbete mellan Brunne skola och lokal matbutik minskar matsvinn

En kvinna som öser upp soppa.

Brunne skola har inlett ett samarbete med den lokala Coop-butiken för att minska matsvinnet.

Skolköket får hämta matvaror som av olika anledningar är osäljbara och annars skulle slängas. Till exempel kan det vara varor med kort datum eller som ser trötta ut, som till exempel prickiga bananer.

- Vi får mycket bröd, frukt och grönsaker. Det kan till exempel bli brödkrutonger till en soppa, kaneläpplen till pannkakan eller en fruktsallad till efterrätt. Prickiga bananer blir jättebra i en god smoothie, till bananglass eller banankaka, säger Ulrika Strindin, kökssammordnare i köket på Brunne skola.

Sedan tidigare finns ett liknande samarbete mellan kommunens kostavdelning och Ica Maxi. Ulrika jobbar tillsammans med Malin Bergqvist i köket i Brunne för att minska matsvinnet. 

- Det är en viktig klimatfråga. Här kan vi tillsammans med andra aktörer bidra och därför tog jag kontakt med Coop i Brunne. Det här är något som gynnar både affären och skolan. Den maten vi får från butiken ska inte ersätta vår ordinarie mat utan sätta ”guldkant” på tillvaron, säger Ulrika.

Just idag får eleverna välja mellan cowboysoppa, en slags köttfärssoppa, och en vegetarisk soppa. Till det serveras det brödkrutonger som personalen i köket har gjort av bröd som butiken annars skulle ha slängt. Bredvid krutongerna ligger det en lapp där det framgår att det är varor från den lokala butiken.

- Vi vill uppmärksamma eleverna på hur vi jobbar för att minska matsvinnet. Det kan också ge dem tips på hur de kan ta tillvara på mat hemma på likande sätt.

Krutonger

Bland både elever och lärare är skolkökets arbete för att minska matsvinnet uppskattat.

- Vi får ofta brödkrutonger och det är gott. Ibland får vi frukt och mjukt bröd också, säger Carl Starrin som går i årkurs fyra på skolan.

- Det är fantastiskt att skolan kan ta tillvara på mat som annars skulle ha slängts. Det här gör också att det blir naturligt för oss att prata mer om matsvinn med eleverna, säger läraren Birgitta Rönnqvist.

Carl Starrin tänker ofta på vad han kan göra för att inte slänga mat.

- Hemma brukar vi till exempel laga fattiga riddare om brödet börjar bli torrt. På skolan tar jag ofta lite mer mat av det jag vet att jag tycker om och mindre mat av det jag inte vet om jag tycker om. Tycker jag om den maten så kan jag ta mer sedan.

En lärare och en elev äter lunch

Personalen i köket jobbar på flera sätt för att minska matsvinnet. Den soppa som serveras idag innehåller till exempel rester från en köttfärssås. Den vegetariska soppan innehåller rester från en chili sin carne som eleverna fick tidigare i veckan.

- Det finns så många sätt att minska matsvinnet på. Det är viktigt att vi alla är med och bidrar, säger Ulrika Strindin.

På Instagramkontot brunneskolans_mattjejer Länk till annan webbplats. lägger köket ut bilder på den mat som de ”räddar”.