Publicerad
Jonathan Hedström föreläste om karriärens ljusa och mörka stunder
Att nå toppen inom sin idrott är inte detsamma som att må toppen som människa. Det berättade före detta ishockeyproffset Jonathan Hedström när han nyligen gästade Idrottsgymnasiet i Härnösand. I en mycket personlig föreläsning berättade han om sportsliga framgångar, men också om år av prestationsångest och ätstörningar.
Under 45 minuter bjöd Jonathan Hedström på hela resan från uppväxten i det lilla samhället Boliden utanför Skellefteå och ut till världens största ishockeyligor svenska SHL, nordamerikanska NHL och ryska KHL.
Men det handlade inte bara om kärleken till sporten och om de sportsliga framgångarna utan också de mörka sidorna av livet. Och inte minst om hur svårt det är att må dåligt i en miljö där allt handlar om prestation och att alltid vara på topp.
Som enskild idrottare är det lätt att förneka sina problem, och klubbar och ledare har historiskt varit dåliga på att se människan, tycker Hedström. Själv led han av ätstörningar under stora delar av sin aktiva karriär, men det var först efter karriären som han fick behandling.
- Inom hockeyn - och inom många andra lagidrotter också - är det ett tufft klimat. Det är lätt att man går in en roll där man ska vara macho och aldrig visa någon svaghet. Den bästa responsen jag får på de här föreläsningarna är när folk berättar efteråt att de känner igen sig. Vi behöver tänka till. Man behöver inte vara så tuff. Och det här med ätstörningar är ett stort problem framförallt bland tjejer. Vi måste bli bättre på att se till så att vi själva och de runt omkring oss mår bra, säger Hedström.
Åhörare var elever på Idrottsgymnasiet vid Härnösands gymnasium. Idrottsgymnasiet har fem inriktningar, men träffas regelbundet gemensamma arrangemang - som till exempel föreläsningar.
Idrottsgymnasiet har fem inriktningar som tränar separat, men man har också regelbundet gemensamma arrangemang - som till exempel föreläsningar.
- Vi har tvingats ligga lite lågt med de gemensamma arrangemangen under pandemin, men det är jätteroligt att vi nu är igång igen. Tanken är att det ska vara inslag som alla idrottselever kan inspireras eller lära sig något av, och den här föreläsningen med "Jonte" idag är ett bra exempel. Den visar på alla sidor av idrottslivet, inte bara träning och prestation, säger Andreas Gisselman, samordnare på Idrottsgymnasiet.
Föreläsningen genomfördes i samarbete med Länsstyrelsen Västernorrland och Härnösands kommuns folkhälsosamordnare.
Dela sidan