Publicerad

Gymnasiet uppmärksammade Förintelsens minnesdag med ny utställning

Sara Westman, Helene Lundgren och Johan Slettemo hade satt ihop gymnasiets utställning om Förintelsen.

Bibliotekarie Sara Westman, fritidsledare Helene Lundgren och läraren Johan Slettemo hade satt ihop gymnasiets utställning om Förintelsen.

Härnösands gymnasium är pilotskola för en ny utställning om Förintelsen. Den nykomponerade utställningen visades för första gången på Förintelsens minnesdag den 27 januari.

I grunden finns bilder och intervjuer som ingår i den uppmärksammade utställningen Speaking Memories som tidigare bara visats på ett fåtal museer och på svenska ambassader i världen. Det var Speaking Memories som fick historieläraren Johan Slettemo att kontakta Sveriges Museum om Förintelsen för att diskutera ett samarbete.

- Det här är ett oerhört viktigt ämne att uppmärksamma och prata om, inte minst utifrån de vindar som blåser i Sverige och Europa idag. Innehållet i utställningen samspelar verkligen med skolans uppdrag och när jag såg utställningen tänkte jag direkt: varför kan inte vi inom skolan få använda oss av det här?

Museet nappade och gav arrangörerna på Härnösands gymnasium - läraren Johan Slettemo, bibliotekarien Sara Westman och fritidsledaren Helene Lundgren - relativt fria händer att utifrån deras material bygga upp en utställning för skolan.

Den 27 januari var det premiär för utställningen som bestod av flera delar:

  • Porträtt på Förintelseöverlevare med inspelade intervjuer som besökaren kan lyssna till.
  • Interaktivt "samtal" där besökaren kan ställa frågor till överlevare.
  • En VR-station med historien om Anne Frank.
  • Ett bildspel om Förintelsen och Sveriges roll i andra världskriget.
  • Möjlighet till virtuell vandring genom lägren i Auschwitz-Birkenau.
  • Fakta- och skönlitteratur på temat Förintelsen för utlåning.

Utställningen var öppen för elever och personal under hela dagen, och ska nu utvärderas av arrangörerna och Sveriges Museum om Förintelsen. Eventuellt kan erfarenheterna leda fram till en modellutställning som kan användas av fler skolor. Det kan också bli aktuellt att visa utställningen på Technichus eller Sambiblioteket.

Men en sak är redan klar: det blir en fortsättning på Härnösands gymnasium.

- Vi ska uppmärksamma den här dagen även i fortsättningen. Vi kommer säkert att justera lite och utveckla ytterligare, men nu har vi byggt upp en grund som vi kommer att använda oss av i många år framöver, säger Johan Slettemo.

Utställningsbesökare tittar på foton och läser text.

Många ville läsa och lyssna på Förintelseöverlevarnas personliga berättelser.

Besökare tittar på en skärm som visade inspelade intervjuer med en person.

Besökare ställer har ett interaktivt samtal med Förintelseöverlevaren Tobias Rawet.

En kille använder VR-headset för att se en kortdokumentär.

Pontus Näslund provade VR-stationen som visade en kortdokumentär om Anne Frank. "Det var bra. Jag gillar VR-tekniken.", sa han efteråt.