Publicerad

YAM - satsning på ungas psykiska hälsa

Tre kuratorer som står och håller upp stora färgglada affischer som ger råd om psykisk hälsa

Kuratorerna Erik Fahlberg, Julia Thun och Maria Sundell.

Den psykiska ohälsan sprider sig hos barn och unga. Det är ett samhällsproblem. Härnösands kommun satsar på att låta elever i årskurs 8 lära sig mer om och prata om psykisk hälsa. Satsningen kallas YAM, Youth Awear of Mental Health och genomförs tillsammans med Räddningstjänsten Höga Kusten Ådalen.

Arbetet leds av Maria Sundell, Erik Fahlberg och Julia Thun som alla är kuratorer på Härnösands kommun. Utöver dem har det också utbildats flera YAM-medhjälpare för att säkerställa att projektet kan genomföras under tre års tid.

- Livet går upp och ner. Vi vill försöka rusta våra unga så att de kan möta motgångarna när de kommer och ge dem verktyg att ta sig ur det svåra, säger Maria Sundell.

Det behövs förebyggande insatser för att förhindra psykisk ohälsa och för att tidigt fånga upp de indivi­der som mår dåligt och se till att alla får den hjälp och det stöd de behöver

- Att samtala och fråga är nyckeln till att i tid uppmärksamma dem som riskerar att drabbas och redan har drabbats av psykisk ohälsa, säger Maria Sundell.

YAM innehåller samtal, rollspel och föreläsningar. Allt med syfte att utveckla förmågan att möta och hantera svårigheter som kan uppstå i livet. Att kunna hjälpa sig själv och andra och vikten av att ta hjälp av vuxna.

tre elever som sitter i en soffa på Sambiblioteket och tittar in i kameran

Hamdha, Abdi och Daniel är nöjda och bjuder på tips

Hamdha Faiz, Daniel Naorosi och Abdi Mohamed Hassan går i klass 8 på Hedda Wisingskolan. De är nöjda med YAM.

- Vi har fått rollspela olika situationer, till exempel där någon är utanför och hur det kan kännas. Jag har tagit med mig att man ska försöka bjuda in dom som verkar ensamma, för man vet aldrig hur dom mår och vilken skillnad det kan gör, säger Abdi som går i 8:an på Hedda Wisingskolan.

- Nu vet vi vem man kan prata med för att få hjälp och att man kan chatta om man inte vågar prata. Det är också bra att veta att man kan prata med andra vuxna som inte är ens föräldrar. Det är inte alltid man kan eller vågar prata med sina föräldrar, säger Hamdha och Daniel.

Att det är kuratorer som eleverna inte träffar vanligtvis på skolan som leder arbetet är ett medvetet val.

- Vi som inte träffar eleverna dagligen kommer in utan förutfattade meningar och tidigare erfarenheter. Det är vi och eleverna i klassrummet. Inga andra. På så sätt vill vi försöka skapa ett rum där eleverna får chans att lyfta och prata om saker utan att det direkt förs vidare personal på skolan som de träffar varje dag, säger Maria Sundell.

Upplever ni att många unga mår dåligt?

-Ja, men många som mår dåligt vågar inte berätta det, säger Hamdha.

Tror ni att YAM kan vara en bra hjälp för dem?

-Ja det är jättebra, säger Abdi. Vi har till exempel lärt oss se om andra är ledsen eller nere. Det kan vara att dom sitter ensam väldigt ofta. Men också att det finns skillnad, för ibland vill man vara själv för att man tycker det är skönt.

Något särskilt ni skulle vilja säga till vuxna?

- Istället för att bli arg eller sur på unga som verkar lata, prata! Är man deprimerad så orkar man inte göra saker, säger Hamdha.

- Många vuxna tycker att man ska gå ut och göra saker, vara med kompisar, de förstår inte att man faktiskt kan ha kompisar online också, säger Abdi.

Har ni något tips till unga som mår dåligt?

- Försök göra roliga saker så du inte tänker negativa tankar. Det finns också mycket bra tips på internet och Tiktok, säger Abdi.

- Berätta för dina föräldrar och var ärlig, dom kommer hjälpa dig, säger Daniel.

-Håll det inte för dig själv! Prata om det, då känns det alltid lättare. En kurator är bra att prata med. Och försök ha bra rutiner, framförallt med sömnen, säger Hamdha.

Vad gör du för att må bra?

- Jag brukar spela fotboll med kompisarna, då blir jag alltid jätteglad! Och är jag stressad, trött och lite nere då brukar jag andas några djupa andetag och kanske ta en powernap, då känns det bättre, säger Daniel.

- Jag brukar måla och vara kreativ, det gör mig glad, säger Hamdha.

- Jag brukar gymma. Då tänker jag inte på dåliga saker, då är jag i nuet och tränar. Sen efteråt då känns det alltid bättre och jag känner mig mycket gladare, säger Daniel.

Programmet YAM har visat sig vara effektivt och har genomförts för över 11 000 studenter i tio EU-länder.