Publicerad

Livsmedelsavfall blir kretsloppsfoder till fiskar

fiskar på en skärbräda

 HEMAB är en av deltagarna i ett stort projekt med målet att ta fram fiskfoder från livsmedelsavfall. I kontrollerade odlingar ska avfallet göda fluglarver och andra insekter och mikroorganismer som sedan används som fiskfoder. Totalt ska projektet resultera i fem ton fisk under tre år.

HEMAB:s del i projektet är att jobba rent praktiskt med att odla fram larver.

− Ett innovativt och jättespännande projekt. Hållbart fiskfoder och därmed hållbar fisk är en bristvara, säger Irene Hedlund, affärsområdeschef Återvinning på HEMAB.

Projektet heter ”Fem ton grön fisk i disk” och har en budget på 20 miljoner kronor, varav 10 miljoner kommer från Vinnova. Projektet ägs av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) med Axfood som projektkoordinator. I projektet deltar också flera företag inom kretsloppsodling, fiskodling och grossister. Den fisk som produceras ska bli gourmetmat på restauranger via projektets partners.

Det livsmedelsavfall som ska användas kommer från butiker, restauranger, grossister och andra livsmedelsföretag. Det uppstår varje år upp till 300 000 ton grönsaksavfall bara i grossistledet i Sverige och brödsvinnet i våra livsmedelsbutiker är 25 000 ton per år.

Projektet är världens första cirkulära projekt för att producera ett miljöanpassat foder och odla fisk utan import av näringsämnen till Östersjöområdet.

− Att HEMAB är med i det här projektet stärker Härnösands satsning på att bli Norrlands centrum för forskning och utveckling inom foodtech. Vårt mål är också att skapa bra förutsättningar för att starta storskaliga produktionsanläggningar inom cirkulär livsmedelsproduktion, säger Anneli Kuusisto, utvecklare och strateg på Härnösands kommun.