Publicerad

Sandlund/Hossain vinnare av Härnösands Hållbarhetspris

Pristagare som står med diplom och blommor.

Daniel Johannsson delade ut årets hållbarhetspris till Anders Sandlund på Sandlund/Hossain.

Sandlund/Hossain är 2019 års vinnare av Härnösands Hållbarhetspris. Företaget får priset för att de på ett hållbart och smart sätt visar vägen till en bättre värld – med hjälp av en väska.

Hållbarhetspriset ska stimulera och engagera företag, organisationer och enskilda till företagsamhet för en hållbar utveckling i Härnösand. Det ska också öka kunskapen om de 17 globala mål för hållbar utveckling som FN har satt upp.

Sandlund/Hossain tillverkar läderprodukter i Bangladesh och arbetar med hållbarhet ur flera perspektiv. De har hållbar produktion med låg klimatpåverkan och använder ekologiska material. De arbetar också med social hållbarhet genom att erbjuda schyssta arbetsförhållanden med bra villkor för anställda. Via sitt initiativ Cow Founders arbetar de även med det globala målet Ingen fattigdom.

Cow Founders-initiativet innebär att de donerar kalvar till fattiga familjer på landsbygden i Bangladesh, som en form av mikrolån. Familjen får i och med detta ta hand om kon och ta del av allt kon producerar under sin livstid. När det är dags för Sandlund/Hossain att ta hand om kohuden får familjen allt kött. Antingen får de ett bra matförråd eller så säljer de köttet och kan återinvestera i en ny ko, eller köpa annat nödvändigt.

Hållbarhetspriset är en del i Härnösands kommuns hållbarhetsarbete och i år är det tredje året priset delas ut. Tidigare vinnare har varit Härnösands Orienteringsklubb och Peckas Naturodlingar.

– Det är tydligt att intresset för hållbarhet ökar och framförallt bland yngre. Det blir allt mer viktigt i vardagen och för företagens framtid att beakta hållbarhetens alla dimensioner, säger Daniel Johannsson, hållbarhetsstrateg på Härnösands kommun.

Sandlund/Hossain får förutom äran och diplom en utbildningspremie på upp till 10 000 kronor inom kunskapsområdet hållbar utveckling.

Vinnaren utses av en jury som består av representanter från Härnösands kommun, Härnösandshus, Hemab, Technichus, HNEF och Härnösands kommuns förtroendevalda i länets Hållbarhetsråd.

Bland finalisterna hittade vi också Remark UF för konceptet med pantrör för en renare stad och hjälp till behövande, och Com Hem med jobbspåret för nyanlända in i arbetslivet.

Med gemensam kraft får vi saker att hända. Läs mer om Härnösands kommuns hållbarhetsarbete och klimatplan på www.harnosand.se/hallbaraharnosand Länk till annan webbplats.