Publicerad

Drygt 80 nya jobb när riksanstalten i Härnösand öppnar igen

Fyra män på rad utomhus. Vid grinden till riksanstalten, gul stenbyggnad

Johan Modin, chef för region nord, Kriminalvården, Radomir Sarkan, kriminalvårdschef, anstalten Saltvik, Jerker Häggström, VD, Intea Östersund, Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande, Härnösand

Kriminalvården befinner sig i ett ansträngt läge när det gäller kapaciteten på anstalter och häkten i Sverige. Behovet av att bygga ut verksamheten är stor. För att öka kapaciteten öppnar Kriminalvården riksanstalten i Härnösand igen.

– Vi välkomnar Kriminalvården och deras satsning i Härnösand, säger Andreas Sjölander, kommunstyrelsens ordförande (S). Vi vet att Kriminalvården har ett ansträngt läge när det gäller utrymme. Att lokalerna i Härnösand kan vara en del av lösningen på ett nationellt problem känns bra.

Det nygamla fängelset kommer att ha säkerhetsklass 2 och planen är att det ska öppna i slutet av året. Etableringen innebär cirka 80 nya tillsvidaretjänster till Härnösand och till Västernorrland och utöver dessa också timanställningar. Rekryteringen av ny personal har redan börjat.

– För att kunna utvecklas som kommun och region behöver Härnösand och Västernorrland nya arbetstillfällen utifrån. Det får vi i och med Kriminalvårdens etablering, säger Andreas Sjölander.

Fastighetsbolaget INTEA har precis köpt fastigheten där fängelset ska flytta in.

– Vi känner oss glada att fastigheten som ligger centralt i Härnösand får nytt liv och hälsar INTEA välkomna till oss. Förutom anstalten i Härnösand äger de bland annat ett par stora fastigheter i Östersund, säger Uno Jonsson, tillväxtchef på Härnösands kommun.

Innan Kriminalvården kan flytta in ska anstalten renoveras och anpassas efter dagens behov.

– Det är ytterligare en positiv sak för arbetsmarknaden i Härnösand. Upprustningsarbetet av anstalten kan mycket väl innebära en del arbete för våra lokala hantverksföretag, säger Uno Jonsson.