Publicerad

Företagare berättade om pandemin för kungaparet

gruppbild på tolv människor

Kungaparet och landshövdingen mötte företagare från tre av länets kommuner.

Svåra tider, men också kreativa lösningar för att hitta nya vägar genom krisen. Det var vad kungaparet fick höra när de mötte tre av länets företag vid sitt besök i Härnösand.

På plats för att möta kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia fanns Jenny och Rikard Horn från Jeansbolaget i Härnösand, Per Johansson från Ljud & Ljus Control i Sundsvall samt Sofie Indevall och Mikael Fränckel från Sekab i Örnsköldsvik.

Första frågan var när de förstod hur stor kris pandemin skulle innebära.

− Det var måndagen efter sportlovet. Det brukar kunna vara rätt bra med folk en sådan dag, men den här dagen var det helt dött i hela stan, sade Jenny Horn.

För Per Johansson var det kanske ännu värre.

− Jag skulle på jobb vid världscupen i Åre. Men det blev inställt och sedan försvann snabbt alla andra bokningar. Kalendern blev helt tom.

Tvärtom var det faktiskt för Sekab.

− Vi blev plötsligt nedringda av kunder som undrade om vi kunde leverera handsprit, sade Sofie Indevall.

Sekab hade ingen sådan produktion, men de hade råvaran och kunskapen och på bara två veckor var produktionen igång. Fram till idag har företaget levererat 1,5 miljoner liter handsprit.

Makarna Horn och Per Johansson behövde också tänka nytt.

− I stället för att stänga ner tänkte vi att vi gasar i stället, sade Jenny Horn.

Hon öppnade för bokade besök på morgnarna där kunden fick shoppa ensam och på kvällarna körde Rikard ut varor till kunder som inte ville besöka butiken. Totalt lyckades Jeansbolaget faktiskt öka omsättningen lite grand under fjolåret.

Per Johansson fick också tänka nytt när alla event försvann.

− Jag har hyrt ut mina fordon och jobbat en hel del med installationer i skolor, kyrkor och andra lokaler som har stått tomma under pandemin.

Trots det har han tappat 50 procent av omsättningen och tvingats säga upp merparten av personalen.

− Nu när det ser ut att vända uppåt igen får jag söka nytt folk. Det har försvunnit väldigt mycket kompetens till andra branscher under pandemin.

Pandemin har också inneburit positiva effekter för företagen.

− Omställningen mot mer hållbara produkter och processer har förstärkts mycket. Vi ser också att allt fler vänder sig till lokala leverantörer för att inte vara helt beroende av den globala marknaden och det tror jag är en trend som kommer att fortsätta, sade Mikael Fränckel på Sekab.