Publicerad
Ett lyft för äldreomsorgen
Nu är Äldreomsorgslyftet igång. I en första omgång är det 38 anställda inom äldreomsorgen som får chansen att utbilda sig till undersköterskor.
− Det är toppen. Vi har fått världens chans, säger Morgan Sund som jobbar inom Hemtjänst Väst.
Äldreomsorgslyftet är en statlig satsning där anställda inom äldreomsorgen får möjlighet att utbilda sig på betald arbetstid. De fortsätter att jobba halvtid och studerar den andra halvtiden.
− Alla är väldigt taggade så det känns jättekul, säger Eva Jonsson, en av vårdlärarna.
Alla deltagare har fått en individuell kartläggning av vad som saknas för en examen. En del har allting framför sig medan andra har en påbörjad utbildning och kanske bara någon eller några kurser kvar.
− Alla har mycket yrkeserfarenhet och vet många gånger hur man ska göra. Här får de bygga på med varför de gör som de gör, säger Eva Jonsson och får medhåll av Firaol Adem som jobbar på Ädelhem.
− Man kan inte allt även om man har jobbat länge.
Upplägget att jobba och studera samtidigt fungerar utmärkt.
− Det är bara bra att varva mellan plugg och praktiskt arbete, säger Hannah Beswick som jobbar på Solbackens särskilda boende.
Nyligen kom besked om nya statliga pengar till Äldreomsorgslyftet för nästa år, men hur många utbildningsplatser det kan räcka till är i dagsläget oklart.
− Det är väldigt positivt att vi kan fortsätta. Vi vill ha utbildade undersköterskor på våra boenden och inom hemtjänsten. Det ger inte bara personal med mer kunskap utan också en högre status för yrket, säger Eva Jonsson.
Morgan Sund blev chockad när han fick erbjudandet om att gå Äldreomsorgslyftet.
− Det känns exklusivt att bli bjuden på det här.
Fakta äldreomsorgslyftet
- en statlig satsning för att höja kompetensen inom äldreomsorgen
- möjlighet att utbilda sig till undersköterska eller vårdbiträde på betald arbetstid
- deltagarna studerar 50% och arbetar 50%
- pågår 2020-2023
Dela sidan