Sveriges första fossilfria kollektivtrafik

Härnösand var en av de första kommunerna i Sverige med helt elektriska bussar i vanlig stadstrafik. År 2015 tog Härnösands kommun ledartröjan genom att bli först i Sverige att köra helt fossilfritt.

Den 1 juni 2018 sänktes priserna för att åka buss i Härnösands kommun. Med det nya Härnösandskortet kostar det 50 kronor för ett periodkort som gäller 30 dagar.

Mer om fossilfri kollektivtrafik

Från juni år 2015 körs alla bussar i Härnösands kommun helt fossilfritt, alla bussar i stads- och landsbygdstrafik, beställningstrafik och skolbussar.

Det bränsle som bussarna använder idag kallas HVO, hydrerad vegetabilisk olja, ett slags syntetdiesel. Bränslet tillverkas av vegetabiliska oljor och djurfetter, bland annat slakteriavfall. 100 % förnybart drivmedel med låg klimatpåverkan.

Mer om de nya avgifterna

Den 1 juni 2018 infördes Härnösandskortet för att åka buss i Härnösands kommun. Med det nya kortet kostar det 50 kronor för ett periodkort som gäller 30 dagar. Det blev också gratis buss för barn och ungdomar 7-19 år.

Kortet gäller för obegränsat antal resor med buss inom Härnösands kommun men gäller även på de kommunöverskridande linjerna 50, 90 och 201 om resan påbörjas och avslutas inom Härnösands kommun.

Läs mer: Mer information med frågor och svar