Utbildningar och kurser

Komvux och EU-logotyp.

På kommunala vuxenutbildningen (komvux) får du möjligheten att höja din kompetens. Kanske är det vad som krävs för att få ett jobb eller gå vidare till fortsatta studier?

Komvux erbjuder kurser och utbildningar från grundläggande till gymnasial nivå, yrkesutbildning och särskild utbildning för vuxna, Lärvux. Utbildningen ger rätt till studiemedel.

Komvux erbjuder även svenska för invandrare (SFI). Utbildningen ger inte rätt till studiemedel.

Studiehallen

Komvux studiehall är öppen! Studiehallen är öppen för alla elever som läser på Komvux i Härnösand. Du kan komma till skolan och studera. Du kan också få handledning, låna en läsplatta eller en dator att använda då du arbetar i studiehallen. Studiehallen är öppen 08.15 till 16.00 alla vardagar. Handledare finns mellan 09.00 och 15.00 (lunch 11.30 - 12.30). Studiehallen hittar du på plan 2. Kvällstid: Studiehallen är öppen onsdagar 16.30 till 20.00.

Ämnen i studiehallen


Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

9.00-11.30

Studie-handledare

Svenska

Svenska som andraspråk

Engelska

Studie-handledare

Matematik

NO-ämnen

Studie-handledare

Studie-handledare

Matematik

NO-ämnen

Studie-handledare

12.30-15.00

Matematik

NO-ämnen

Studie-handledare

Matematik

NO-ämnen

Studie-handledare


Sfi

Studie-handledare


Studie-handledare

Boka en lärare

Studerar du på distans på Komvux i Härnösand har du möjlighet att få extra stöd i dina studier i vissa ämnen. Detta gäller även för dig som t.ex. studerar via Hermods eller Abf Göteborg. Du bokar en lärare direkt under Vuxenutbildningens sida. Vill du veta mer eller hitta instruktioner om hur du Bokar en lärare kan du läsa mer här.

Karens vid avbrott av kurser och yrkesutbildningar

Från kursstarten mars 2023 gäller nya regler inom vuxenutbildningen i Härnösand, som vid studieavbrott kan leda till karens samt påverka kommande antagning. Karens innebär att du inte blir antagen till en kurs inom 6 månader efter avbrottsdatum, och 12 månader för yrkesutbildning.

Genom detta undviker vi att personer som upprepade gånger avbryter sina studier blir antagna på nytt, och på så sätt hindrar andra från att påbörja studier.

Detta gäller:

  • om du uteblir vid kursstart, utan att ha meddelat detta
  • om du inte är aktiv i studierna på mer än tre veckor

Kursstart och sista ansökningsdag

I Vuxenutbildningens katalog Pdf, 7.1 MB. finner du ett urval av kurser som du kan ansöka till. De startar och har sista ansökningsdag enligt tabellen nedan.

Kursstart

Sista ansökningsdag

27 mars

3 februari

14 augusti

19 maj

23 oktober

1 september

Ansökan till grundläggande och gymnasiekurser

Sökbara Yrkesutbildningar - kursstarter enligt tabellen ovan.

Sökbara Yrkesutbildningar - andra kursstarter och ansökningstider, se respektive utbildning.

Ansökan till yrkesutbildningar

Behöver du hjälp med ansökan och studieplanering?

Kontakta studie- och yrkesvägledarna om du vill ha hjälp med din ansökan, studieplanering eller om du inte finner den kurs eller utbildning som du söker.

Bra att veta

För vem?

Du kan studera i den kommunala vuxenutbildningen från höstterminen det år du fyller 20 år eller när du har fått ditt slutbetyg från gymnasiet. Det kostar ingenting att studera men litteraturen måste du köpa själv. Prioriterade personer är de med kort tidigare utbildning eller funktionshinder.

Förlängning av kurs/förändring av kurs

Om situationen uppstår att du inte hinner klart din kurs i tid kan du ansöka om förlängning av din kurs. Din ansökan måste lämnas in senast två veckor före kursslut. Du ansöker genom att använda e-tjänsten Förändring och avbrott av studier på komvux.

Om du vill göra en förändring av din kurs, till exempel byta från studier på förmiddagen till studier på eftermiddagen, använder du samma e-tjänst som ovan.

Sjukdom och vård av barn

Om du eller ditt barn blir sjuk behöver du anmäla detta till skolan. Om du har CSN behöver du också anmäla detta till Försäkringskassan. Läkarintyg vid sjukdom och vård av barn måste lämnas till skolan om frånvaron blir längre än en (1) vecka.

Här kan du läsa om sjukdom och vård av barn

Café

Det finns ett café på plan 4. Det är öppet måndag - torsdag 08:00 – 16:00, fredagar 08:00 - 15:30. Där finns det möjlighet att kyla, värma och äta medtagen lunch.

Elevskåp

Elevskåp finns att låna. Nyckel hämtas i receptionen mot 50 kronor som du får tillbaka när du lämnar tillbaka nyckeln.

Parkering

Gästparkeringen finns till höger på den övre parkeringen. Respektera att alla numrerade platser är förhyrda. All parkering kräver parkeringstillstånd. Tillstånd hämtas i receptionen.

Rökning

Komvux har en rökfri miljö. Rökare hänvisas till rökrutan som är i närheten av parkeringen. Ingen rökning är tillåten inom en radie av 15 meter utanför huset.

Förslag/Klagomål

Har du förslag på hur vuxenutbildningen kan bli bättre kan du lämna det till din lärare, elevråd, rektor eller på sidan för synpunkter och felanmälan.