Komvux - Grundläggande och gymnasiala kurser

Studenter på Komvux.

Kommunal vuxenutbildning erbjuder dig att komplettera din utbildning på grundskolenivå och gymnasienivå.

Kurser på Komvux

Komvux har ett brett utbud av kurser på grundläggande och gymnasial nivå. De kurser som ges inom Komvux finner du på Skolverkets hemsida. Vi kan erbjuda många av de kurser som finns, men inte alla.

De vanligaste kurserna vi erbjuder finner du som sökbara i vår webbansökan längre ner på sidan. Finner du inte den kurs du söker är du välkommen att kontakta våra studie- och yrkesvägledare som hjälper dig vidare.

Grundläggande nivå

På kommunal vuxenutbildnings grundläggande nivå har du möjlighet att komplettera och avsluta dina studier på grundskolenivå. Den syftar också till att göra fortsatta studier möjliga.

Du har rätt att studera inom den grundläggande vuxenutbildningen från och med 1 juli det år du fyller 20 år.

Om du vill läsa Svenska som andraspråk behöver du ha ett Godkänt betyg i Svenska för invandrare kurs D eller kan uppvisa motsvarande kunskaper för att ha möjlighet att tillgodogöra dig utbildningen. I övrigt finns inte några behörighetskrav för att studera på grundläggande nivå. Undervisningen anpassas utifrån dina förkunskaper.

Gymnasial nivå

Kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå är till för dig som behöver komplettera din utbildning med kurser på gymnasienivå för att t.ex. få behörighet till högskolan.

Du får delta i den gymnasiala vuxenutbildningen från och med 1 juli det år du fyller 20 år eller om du har fullföljt ett nationellt program på gymnasieskolan.

För att vara behörig behöver du ha gått i grundskolan eller läst vuxenutbildning på grundläggande nivå eller kan uppvisa motsvarande kunskaper för att ha möjlighet att tillgodogöra dig utbildningen.

Studietakt och studieform

Du kan välja en studietakt och studieform som passar dig. Studera på heltid eller deltid. Undervisningen bedrivs på distans och i klassrum. Här kan du läsa mer om olika sätt att studera.

Exempel på hur lång tid en kurs på 100 poäng tar att slutföra vid de olika studietakterna:

  • 100% = 5 veckors studier
  • 50% = 10 veckors studier
  • 25% = 20 veckors studier

Kurserna är kostnadsfria för dig som bor i Härnösands kommun. Du står själv för kurslitteratur och eventuell utrustning.

Utbildningen är studiemedelsberättigande. Det betyder att du kan ansöka om studiemedel från CSN.

Kursstart och sista ansökningsdag

Här finner du kursstart och sista ansökningsdag för kurser på grundläggande och gymnasial nivå på Komvux. Du ansöker genom webbansökan längre ner på sidan. Vi tar inte emot sena ansökningar.

Behöver du hjälp med e-tjänsten är du välkommen till vår Studerandeservice.

Kursstart och sista ansökningsdag för kurser på grundläggande och gymnasial nivå 2024.

Kursstart

Sista ansökningsdag

19 augusti

31 maj

23 september

16 augusti

28 oktober

13 september

2 december

25 oktober

Vill du veta mer eller behöver stöd att planera dina studier?

Kontakta SYV

Kurslitteratur

För information vänd dig till utbildningsanordnaren.

Komvux Härnösands lista på kurslitteratur