Semester att längta till

En familj dukar lunch på en uteplats.

Vi vill ge dig de allra bästa förutsättningarna att ha en riktigt skön semester. Då du kopplar bort jobbet helt, varvar ner och hämtar ny energi genom att göra det du gillar allra bäst. Därför erbjuder vi dig ett antal förmåner som vi hoppas skapar en skön känsla som du tar med dig in i din ledighet.

Extra semester för dig över 40 år

Som anställd på Härnösands kommun har du rätt till 25 semesterdagar per år. När du fyller 40 får du ytterligare 6 dagar rakt in på semesterkontot, alltså totalt 31 lediga dagar. Det år du fyller 50 får du ytterligare 1 dag, vilket alltså totalt ger dig 32 härliga semesterdagar*.

Spara semesterdagar

Om du har rätt till fler än 20 betalda semesterdagar under ett semesterår har du rätt att spara de dagar som överstiger 20 till ett annat år. Du kan faktiskt ha upp till 30 semesterdagar sparade. Då kanske du har möjlighet att boka den där långresan du har drömt om så länge.

Semester redan första året

Som nyanställd kan det vara bra att känna till att du får ta ut semester redan samma år som du tjänar in den.

Dryga ut semesterkassan

Varför är det alltid så många semesterdagar kvar i slutet på pengarna? Den utmaningen hjälper vi dig med genom att ge dig semestertillägg på din lön. Har du månadslön behåller din lön under din semester och får dessutom semesterdagstillägg för varje ledig dag. Har du istället timlön tjänar du antingen in betalda semesterdagar eller får semesterersättning.

Tjäna in semester även vid sjukskrivning eller föräldraledighet

Under förutsättning att du jobbar minst 40 % fortsätter du att tjäna in full semesterlön vid sjukskrivning eller föräldraledighet på deltid.

Växla in och få ännu fler semesterdagar

Semesterdagsväxling innebär att du som medarbetare växlar semesterdagstillägget, som är en kontant ersättning, mot att du får fler lediga dagar. Syftet med semesterdagsväxling är att skapa möjlighet och utrymme för dig att få mer vila och återhämtning. Kommunen och de lokala facken har ett kollektivavtal som innebär att:

  • Du kan växla och få 5 extra dagar/år t.o.m. det år du fyller 39 år
  • Du kan växla och få 6 dagar/år fr.o.m. det år du fyller 40 år