Publicerad

Så ska du köra och parkera när Nybron stängs

karta över stad där körvägar är markerade med olika färgerFörstora bilden

Klicka för att se bilden större.

Nu närmar sig stängningen av Nybron. Preliminärt kommer det att ske fredag 27 september. Därefter får vi köra, cykla och gå nya vägar mellan Härnön och Kronholmen. Byggprojektet påverkar också parkeringar där en del stängs medan andra tillkommer.

Hur bilister, cyklister och gående ska röra sig framgår av kartan. Notera att trottoarerna längs en stor del av Nybrogatan delas upp så att den ena (den vänstra om du kommer uppifrån) är till för cyklar medan de gående hänvisas till den högra sidan.

Över den tillfälliga bron blir det bara gång- och cykelbana på den ena sidan, alltså med trafik i båda riktningarna.

– Där kan det tyvärr bli trångt om många är ute och rör sig. Så var rädda om varandra och led gärna cykeln över bron om det är mycket folk, säger samhällsförvaltningens chef Thomas Jenssen.

Cyklisterna får också en trång passage när de ska passera förbi Handelsbanken och Tidningen Ångermanland.

Parkeringar

karta över stad med streck i olika färger på olika ställenFörstora bilden

Klicka på bilden för att se den större.

När det gäller parkeringar så har en del parkeringsytor i närheten av brobygget försvunnit. I stället har ungefär lika många nya parkeringar skapats, en del av dem i centrala lägen, men de flesta lite längre bort.

På kartan visas bara de kommunala parkeringarna, men inräknat privata parkeringsytor, som Hemköpsgaraget, finns ungefär 700 parkeringsplatser i centrala stan.

Tidsreglerna för parkeringar har också ändrats på en del platser.

– Principen är att ju närmare centrum du parkerar, desto kortare tid får du stå. Det för att få bra omsättning på de platser som framför allt är till för kunder till butikerna i centrum. Den som har sin arbetsplats i stan eller pendlar och behöver ha bilen stående hela dagarna får parkera längre från centrum, säger Thomas Jenssen.

Både omledningsvägar och parkeringar kan behöva förändras under projektets gång.
Aktuell information och kartor finns alltid på harnosand.se/omledning