Öjesjödammen

Ett så kallat omlöp ska byggas vid Öjesjödammen för att underlätta för fiskvandring och bättre kunna reglera vattenflödet och undvika låga vattennivåer i Brånsån och Gådeån under torra somrar. Projektet finansieras upp till 80 procent med statligt LOVA-bidrag (Lokala Vattenvårdsprojekt).

en damm i en sjö

Projektet

Ett omlöp ska byggas vid Öjesjödammen. Ett omlöp är en konstgjord naturliknande åfåra som gör det möjligt för fiskar att vandra både uppströms och nedströms. Omlöpet får sitt intag en bit innan den befintliga dammen och leds i en båge förbi dammen för att ansluta till Brånsån strax efter dammen (se bilden nedan).

Målen med omlöpet är framför allt att säkra vattennivåerna nedströms i Brånsån och Gådeån, att underlätta för fiskens vandring och att utveckla den biologiska mångfalden.

Bakgrund

Dammen i Öjesjön byggdes på 1970-talet för att kunna reglera flödet av dricksvatten till vattenverket. Anledningen var att man trodde att befolkningen skulle öka mer än vad den sedan gjorde. Resultatet blev i stället att det under torra somrar kan bli väldigt låga vattennivåer nedströms.

Från Öjesjön går vattnet via Brånsån till Långsjön och vidare till bland annat Gådeån. Brånsån är den mest värdefulla delen av Gådeåns vattensystem med både flodpärlmussla och en naturlig öringstam. Vattendraget anses vara ett av de 20 mest skyddsvärda i länet.

Åns population av flodpärlmussla är en av de större kända i länet, men har minskat de senaste åren. Även öringen, som flodpärlmusslan är beroende av för sin överlevnad, har minskat.

Vad händer nu?

Augusti 2024

15 augusti-13 september 2024 pågår en samrådsremiss om ansökan om tillstånd för vattenverksamhet för att anlägga det nya omlöpet. Du hittar samrådsunderlaget här nedan, under "Övrig information och dokument".

Mars 2023

Länsstyrelsen Västernorrland beviljar LOVA-bidrag till projektet "Omlöp förbi Öjesjödammen" för att först ta fram en tillståndsansökan till Mark- och miljödomstolen och, om den godkänns, bygga ett omlöp förbi Öjesjödammen.

Övrig information och dokument

Kontakt

Vill du ha mer information om projektet, kontakta:

Peter Norberg, projektledare
070-301 23 91, peter.rolf.norberg@harnosand.se

Detta projekt har medfinansierats genom statligt stöd till lokala vattenvårdsprojekt förmedlade av länsstyrelsen Västernorrland.