Sjöman inriktning maskin

Ett kryssningsfartyg ute på havet.

Snart får du möjlighet att utbilda dig till en framtid ombord på fartyg, som sjöman med inriktning maskin. Ett arbete inom sjöfartsbranschen erbjuder många möjligheter.

Utbildningen leder till

Det finns ett stort rekryteringsbehov i sjöfartsbranschen. Möjligheterna att få arbete efter avslutad utbildning är mycket goda. Svensk sjöfart har ett gott rykte och är viktig för transporter nationellt och internationellt.

Den här utbildningen ger dig de behörigheter som krävs för att arbeta ombord i maskin som vaktgående maskinpersonal. Du kan arbeta på allt från stora fartyg i internationellt vatten till mindre båtar i skärgårdstrafik.

Se här för mer information om branschen: Satsa på Sjöfart ( Länk till annan webbplats.satsapasjofart.se Länk till annan webbplats.) Länk till annan webbplats.

Upplägg och innehåll

Utbildningen genomförs på plats i Härnösand och ombord på fartyg där du gör din APL. Enstaka moment genomförs på distans. Utbildningen innehåller teoretiska genomgångar varvat med praktiska moment. Studierna är på heltid och du ska vara beredd på intensiva arbetsveckor, oftast måndag till torsdag kl 9-16.

Det är en fördel att ha en egen dator eftersom vi använder en digital lärplattform med undervisningsmaterial.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Under utbildningen kommer du genomföra APL på fartyg i handelsflottan, till exempel på passagerarfartyg eller isbrytare. Då får du en inskolning till yrket och du har alltid en handledare ombord. Att göra APL innebär att du bor och arbetar ombord samt följer gängse arbetstider som påmönstrad.

APL-tiden omfattar 74 dagar uppdelat på två perioder, en period på hösten och en period på våren. Du måste vara beredd att vara hemifrån under hela APL-perioden.

Innehåll

I början av utbildningen går du en säkerhetskurs (Basic Safety) där du lär dig att hantera nödsituationer ombord.

I utbildningen Sjöman maskin får du grundläggande kunskaper om alla maskiner ombord på ett fartyg. Du lär dig om underhåll, felsökning, reparation och övervakning. Du får också lära dig om hur det är att gå vakt ombord på ett fartyg.

I utbildningen ingår också att lära sig om hantering av gods på fartyg, som till exempel tanklast eller farligt gods samt passagerare och fordon. Du får också kunskaper i grundläggande el- och verkstadsteknik samt förebyggande säkerhets- och miljöarbete ombord.

Efter utbildningen kan du söka ut följande certifikat:

  • Grundläggande säkerhet (Basic Safety)
  • Sjöpersonal med särskilda sjöfartsskyddsuppgifter
  • Räddningsfarkoster och beredskapsbåtar (PSCRB)
  • Tankerman

Utbildningsinnehåll

Skolverkets hemsida Länk till annan webbplats. kan du söka fram och läsa om innehållet i de kurser som ingår i utbildningen. Nedan ser du vilka kurser som leder fram till den yrkeskompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden. Observera att kurser kan tillkomma och/eller tas bort ifrån kurspaketet beroende på din individuella studieplan. Den utgår ifrån dina behov, erfarenheter och förutsättningar och upprättas i samband med antagningen.

Preliminärt utbildningsinnehåll GY25

  • Elteknik nivå 1
  • Fartygsteknik nivå 1
  • Fartygsunderhåll nivå 1 och 2
  • Sjösäkerhet nivå 1 och 2
  • Maskintjänst nivå 1 och 2
  • APL 74 dagar

Totalt 1200 poäng

Kostnader

Läkarintyg för sjöfolk (ca 1200kr), sjöfartsbok (ca 500kr), arbetskläder. Ev transporter till och från fartyget samt mat ombord.

Om du behöver boende på tillkommer kostnad för det. Boende ingår inte i utbildningen, det behöver du ordna själv.

Tips på boende

Tänk på

Att arbeta till sjöss innebär att välja en livsstil. Du är ofta borta i längre perioder. Du arbetar i team som tillsammans måste lösa de problem och situationer som kan uppkomma ombord. Arbetsveckorna är intensiva och innebär att du bor och arbetar ombord. Perioden ombord varierar mellan olika fartyg, alltifrån en till åtta veckor. Efter tiden ombord har du oftast en lika lång period hemma med avlönad ledighet. Det finns även fartyg som går kortare sträckor där du kommer hem varje dag.

Förkunskaper

För att vara behörig till utbildningen ska du ha godkänt betyg i följande kurser på grundläggande nivå eller ha motsvarande kunskaper:

– Engelska

– Matematik

– Svenska eller svenska som andraspråk, delkurs/nivå 4

Krav på svenskt medborgarskap och giltigt svenskt pass (bifoga bild på fotosidan i passet till ansökan).

För att antas krävs ett läkarintyg för sjöfolk (obegränsad fart). Läkarintyget får du genom läkare anslutna till Transportstyrelsen. Läkarintyg för sjöfolk - Transportstyrelsen Länk till annan webbplats. Kostnaden för ett läkarintyg för sjöfolk är ca 1200 kr.

Skolan kontrollerar ditt läkarintyg hos Transportstyrelsen inför antagning.

Om du har motsvarande kunskaper men saknar betyg så behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun för att boka en nivåbedömning.

 

Viktigt att veta

För att kunna söka ut din behörighet efter utbildningen krävs minst godkänt betyg i gymnasiekurserna Engelska 5, Matematik 1 och Svenska 1/Svenska som andraspråk 1. De här kurserna ingår inte i utbildningen.

Om du saknar betyg i kurserna, behöver du planera för att läsa dem under eller i anslutning till utbildningen. Ta kontakt med studie- och yrkesvägledaren i din hemkommun.

Kurslitteratur

Kurslitteratur

Grundläggande kurslitteratur kommer mestadels finnas tillgängligt digitalt utan kostnad.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri, men du står för övrig litteratur, dator (med kamera och mikrofon) samt material som till exempel arbetskläder.

Läkarintyg för sjöfolk och Sjöfartsbok är ett krav för att gå utbildningen. Dessa bekostas av den studerande.

Studiemedel

Utbildningen ger dig möjligheter att söka studiemedel hos CSN Länk till annan webbplats..

Utbildningsstart och ansökningsperiod för sjöman med start 2025.

Utbildningsstart

Ansökningsperiod

Preliminärt hösten 2025, mer information kommer

Ej fastställd ännu, mer information kommer