
Framtidens livsmedelsindustri - foodtech
Livsmedelsbranschen står inför en betydande förändring. Branschen måste bli mer hållbar och nya produktionstekniker behöver utvecklas. Det innebär stora möjligheter för tillväxt, sysselsättning, forskning och utveckling.
I Härnösand vill vi tillsammans med Mittuniversitetet och flera andra aktörer skapa en arena för utveckling inom hållbara livsmedelssystem och foodtech. Arenan ska stötta företagens konkurrenskraft, utvecklings- och innovationsförmåga.
I samverkan med bland annat Mittuniversitetet och Chalmers industriteknik pågår forskning inom området hållbara livsmedelssystem och utvecklingsinsatser inom industriella symbioser. Flera projekt har genomförts och pågår.
Food Systems Summit 2021
I september 2021 håller FN ett toppmöte om livsmedelssystem, Food Systems Summit 2021. Inför toppmötet har FN uppmanat till nationella och regionala dialogmöten om hållbara livsmedelssystem och Härnösands kommun fick äran att i samarbete med Regeringskansliet vara en av två värdar i Sverige.
− Härnösands kommun är i framkant med en tydlig vision kring omställningen till ett hållbart livsmedelssystem som innebär fler jobb, bättre mat och en bättre miljö, säger statssekreteraren Per Callenberg.
I slutet av mars träffades drygt 200 deltagare i två mycket värdefulla dialoger. Inspelen från dialogerna kommer att bearbetas till en väg framåt, en ”pathway” som Sverige ska ta vidare till det internationella toppmötet.
Här kan du läsa mer om regeringens arbete med Food Systems Summit 2021 Länk till annan webbplats.
Läs mer om Food Systems Summit 2021
- Sammanställning av den regionala dialogen i Härnösand 26 mars 2021
Pdf, 512.5 kB. (Pdf, 512.5 kB)
- Inbjudan till regionalt dialogmöte om hållbara livsmedelssystem i Härnösand, mars 2021
Länk till annan webbplats.
- FN:s sida om Food Systems Summit
Länk till annan webbplats.
- Artikel på nätverket Swedish International Agricultural Network Initiatives (SIANI) sida, feb 2021
Länk till annan webbplats.
- Artikel på Svenska FAO-kommtténs hemsida, dec 2020
Länk till annan webbplats.
- Publikation från Svenska FAO-kommittén, feb 2021 (pdf)
Pdf, 7.3 MB. (Pdf, 7.3 MB)
.jpg)

Tomatplockning hos Peckas Naturodlingar
Forskning och utveckling
I samverkan med Mittuniversitetet och flera andra aktörer pågår forskning och utveckling av framtidens livsmedelsindustri. Flera förstudier och forsknings- och utvecklingsprojekt har genomförts och/eller pågår.
Pågående projekt:
- Lokal upphandling för omställning mot ett hållbart livsmedelsystem
Länk till annan webbplats.
- Hållbar livsmedelsindustri. Läs mer om det projektet i nästa box här nedanför.
- Foodtech - fermentering av skogens restmaterial för framtidens mat och foder
Länk till annan webbplats.
Avslutade projekt:
- Industriell symbios för konkurrenskraftig livsmedelsproduktion i Härnösand
Länk till annan webbplats.
- Fem ton grön fisk i disk
Länk till annan webbplats.
- Inventering av material- och energiflöden inom Foodtech i Härnösands kommun
Länk till annan webbplats.
- Universiell utformning av Foodtech
Länk till annan webbplats.
- Utveckling av fiskfoder inom Foodtech
Länk till annan webbplats.


Projektet Hållbar livsmedelsindustri
I projektet ”Hållbar livsmedelsindustri” ligger störst fokus på etableringar av produktionsanläggningar och därmed fler jobb till Härnösand och regionen.
Några av de direkta målen är att nå 85 företag inom olika branscher och fem start-ups kopplade till utvecklingen. Projektet riktar in sig på två typer av företag, dels de som på något sätt redan är inne på hållbar livsmedelsproduktion, dels länets egna livsmedelsproducenter eller industrier för att främja symbioser.
Nu växlar vi upp och Västernorrland vill vara redo för omställningen - där cirkulär livsmedelsproduktion är vår nya framtidsnäring!
Härnösands kommun är projektägare och största finansiärer är Tillväxtverket och Region Västernorrland. Mittuniversitetet finns även med och ska göra en forskningsstudie om hur nya innovativa affärsmodeller kan stärka livsmedelsproducenters utveckling.
Regional tillväxtplattform
Som en annan del av projektet formas en regional tillväxtplattform. Det är ett arbete där regionens sju kommuner samverkar för fler etableringar, med utgångspunkten inom Region Västernorrlands utvecklingsområde Food Tech.
Ett ankare och drivkraft är de lokala företag som redan idag arbetar med innovation och har kopplingar till livsmedelsproduktion, till exempel:
- Agtira.
Länk till annan webbplats. Världsledande inom akvaponi.
- Big Akwa.
Länk till annan webbplats. Fiskodling i symbios med industrin.
- Blågrön Odling
Länk till annan webbplats.. Butiksodlade grönsaker
- 2MA Technology
Länk till annan webbplats. Ett hållbart arbetssätt.
- Mjälloms Tunnbröd.
Länk till annan webbplats.Sveriges äldsta tunnbrödsbageri
- Absolicon
Länk till annan webbplats.. Solvärme för industri och fjärrvärme.
- SCA
Länk till annan webbplats.. Drivs av skogens kraft
Kunskapshöjning
Projektet ska även sprida kunskap kring foodtech genom workshops och inspirationsseminarier. De riktas till regionens livsmedelsrelaterade företag och startups kopplade till området, till relevant regionalt stödsystem och regionens kommuners berörda enheter.
Fakta
Projekttid: 2021-01-01 – 2023-04-30
Finansiering: 4,4 mnkr varav Tillväxtverket - 2,2 mnkr, Region Västernorrland – 1,5 mnkr, Härnösands kommun – 400 000 kr, Mittuniversitetet – 300 000 kr
Kontakt
Projektledare: Christine "Titti" Lager, 070-301 47 43, christine.lager@harnosand.se
Kommunernas kontaktpersoner för etablering och utveckling:
- Härnösand: Ola Nilsson, 070 – 340 14 23, ola.nilsson@harnosand.se
- Kramfors: Susanne Königson, 0612 – 803 20,
susanne.konigson@kramfors.se - Sollefteå: Jessica Näsholm,
jessica.nasholm@solleftea.se - Sundsvall: Katarina Palmgren,
katarina.palmgren@sundsvall.se - Timrå: Annelie Axelsson,
annelie.axelsson@timra.se - Ånge: Emelie Säterberg,
emelie.saterberg@ange.se - Örnsköldsvik: Fredrik Holmgren, 070 – 777 00 75,
fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se


Strategier
Arbetet med att skapa norra Sveriges foodtech-centrum utgår från ett flertal strategier:
- EU:s livsmedelsstrategi
Länk till annan webbplats.
- Sveriges nationella livsmedelsstrategi
Länk till annan webbplats.
- Cirkulär ekonomi - handlingsplan för omställningen i Sverige
Länk till annan webbplats.
- Västernorrlands regionala livsmedelsstrategi
Länk till annan webbplats.
- Härnösands kommuns tillväxtstrategi
Pdf, 3 MB. (Pdf, 3 MB)

Nätverk och samverkan
Härnösands kommun ingår i flera nätverk kring hållbar livsmedelsindustri:
- SAMLA - SAMutveckling för Livsmedelsbranschens Acceleration
Länk till annan webbplats.
- Sweden Food Arena
Länk till annan webbplats.
- Svensk Plattform för Industriell och Urban Symbios
Länk till annan webbplats.
- Sweden Foodtech
Länk till annan webbplats.
- Bron Innovation
Länk till annan webbplats.
- Macklean
Länk till annan webbplats.
I arbetet med att skapa norra Sveriges foodtech-centrum samverkar vi med många aktörer, bland andra Mittuniversitetet Länk till annan webbplats., Chalmers Industriteknik
Länk till annan webbplats., High Coast Invest
Länk till annan webbplats., Hushållningssällskapet Västernorrland
Länk till annan webbplats., LRF Västernorrland
Länk till annan webbplats., BizMaker
Länk till annan webbplats. och Härnösand Energi & Miljö (HEMAB)
Länk till annan webbplats..

Mer information och material
Kontakt
För mer information om Härnösands satsning på foodtech:
Anneli Kuusisto, strateg/utvecklare
0611-34 84 38
070-550 67 70
anneli.kuusisto@harnosand.se
Christine "Titti" Lager
Projektledare Hållbar Livsmedelsindustri
070-301 47 43
christine.lager@harnosand.se
Vi använder cookies
Webbplatsen använder så kallade cookies för att förbättra din upplevelse. Några cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera som det är tänkt, medan andra cookies används för att Härnösands kommun ska kunna se hur webbplatsen används. Dessa cookies går att stänga av.