Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är utbildningen för dig som gillar mat och människor. Här kan du bl.a. lära dig att laga mat, servera, kombinera mat och dryck, bemöta gäster, skaka drinkar, stycka och baka.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är en yrkesutbildning som är högskoleförberedande, alltså kan du studera vidare på högskola. Du får minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL), där du knyter värdefulla branschkontakter.

Vi har ett modernt kök på Härnösands gymnasium och vi driver vår egen restaurang, Restaurang Castor, som är öppen för allmänheten.

Hos oss får du arbeta i fina specialbyggda, välutrustade lokaler med metodkök, restaurangkök, styckeri, bageri och i restaurangens matsal med bar.

Här får du växa i din roll, bli trygg i mötet med människor och upptäcka glädjen i att ge andra en upplevelse de minns.

Följ med på en rundvandring

Restaurangbranschen är full av möjligheter. Efter utbildningen kan du arbeta på olika typer av restauranger, över hela världen. Behovet av arbetskraft är stort, så du kan få jobb direkt efter studenten.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet i Härnösand är certifierad av Visita.

Inriktningar vid restaurang- och livsmedelsprogrammet

I början av utbildningen läser alla elever på programmet följande ämnen: måltid och bransch, livsmedels- och näringskunskap, servering och matlagning.

I årskurs två specialiserar du dig på kök, servering eller sjöintendentur/sjökock. Du kan också läsa styckning och bakning, om du väljer dem som individuellt val.

I trean läser hela klassen ämnet mat och dryck i kombination, så att du förstår hur olika smaker passar ihop. I utbildningen ingår också en kurs i entreprenörskap som förbereder dig att driva eget företag genom Ung Företagsamhet Länk till annan webbplats..

Samtliga inriktningar kan kombineras med skolans idrottsinriktningar och din yrkesutbildning ger grundläggande högskolebehörighet som kan leda till fortsatta studier på högskola/universitet.

Kök
I köket utvecklas du som kock – du lär dig samarbeta, tänka kreativt och laga mat med känsla. Du får komponera matsedlar, planera arbetet och upptäcka matkulturer samt maträtter från hela världen. Här lär du dig att tänka och arbeta som en kock – från idé till färdig rätt!

Ämnen du läser inom köksinriktningen är: matlagning från nivå 2 till 5.

Servering
I matsalen med inriktning mot servering får du lära dig allt om service, stil och hur du gör så att gäster får en riktigt bra upplevelse. Du får öva på att duka och servera på olika sätt, bemöta gäster och skapa en trevlig stämning vid bordet.

Du får också planera och/eller genomföra större middagar, fester eller till och med bröllop! Dessutom får du prova på barteknik – att blanda drinkar och lära dig mer om olika sorters drycker.

Ämnen du läser inom serveringsinriktningen är: servering nivå 2 till 5 samt barteknik och dryckeskunskap,

Sjöintendentur/sjökock
Inriktningen sjöintendentur lär dig planera måltider och göra inköp för längre resor. Du läser Basic Safety som är en säkerhetsutbildning och gör din APL, under årskurs 3, till sjöss.

Ämnen du läser inom sjöinriktningen är: matlagning nivå 2 till 5. Du får också träna på att skriva specialkomponerade matsedlar för längre perioder till sjöss.

Facebook logotyp