Välfärdsteknik

Välfärdsteknik är ett samlingsnamn på teknik och digitala stöd som kan underlätta för dig att leva ett tryggt, aktivt, delaktigt och självständigt liv. Vissa produkter och tjänster kan du få genom biståndsbeslut, andra finns för dig som har behov av hemsjukvård och några finns på våra särskilda boenden. En del teknik kan du även köpa själv.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, har tagit fram en informationsfilm som visar hur välfärdsteknik kan användas:

Teknik för dig som bor hemma

Att känna sig självständig och trygg i sin egen bostad är en av många faktorer för att vi människor ska uppleva en god hälsa. Med stöd av digital teknik kan tiden att klara sig själv i sitt eget hem förlängas. Dessa produkter kan du få genom biståndsbeslut.
Här kan du ansöka om du vill ha stöd i hemmet. Öppnas i nytt fönster.

Nyckelfria lås

Hemtjänsten använder mobiltelefoner för att låsa upp din dörr. På så sätt går det att se vilken personal som varit hos dig och vilken tid. Besöken kan loggas och det säkerställer att rätt personal har varit hemma hos dig.

Digital nyckelhantering gör också att personalen slipper lägga tid på att hantera nycklar och kan istället lägga mer tid på omsorg.

Din bostadsdörr ser precis likadan ut och du använder själv din vanliga nyckel. Om du inte längre behöver hjälp i hemmet tar vi bort det nyckelfria låset. Dörren återställs och ser ut som innan.

Trygghetslarm

Trygghetslarm ska bidra till att du känner dig trygg hemma. Du kan trycka på larmet om du behöver snabb hjälp. Till exempel om du ramlar, blir hastigt sjuk eller något annat har inträffat.

Du trycker på din larmknapp och får kontakt med en larmoperatör som du kan prata med. Om det behövs kommer omvårdnadspersonal hem till dig. Du kan använda larmet dygnet runt.

Larmet ersätter inte dina vanliga besök från hemtjänsten. Det finns olika tillbehör som kan installeras som komplement till din larmknapp, som dörrlarm, rörelselarm och sänglarm.

Ett trygghetslarm ersätter inte larmnumret 112 som alltid ska kontaktas vid akuta eller livshotande situationer.

Trygghetskamera

Om du behöver tillsyn kan dina besök göras via en trygghetskamera. Under natten kan du sova i lugn och ro men ändå känna dig trygg i att någon tittar till dig. Personalen kan utföra din digitala tillsyn utan att störa din sömn.

Hur ofta och vilka tider som tillsynen ska göras bestäms i dialog med dig. Det är bara behörig personal som kan koppla upp sig mot kameran. Trygghetskameran sätts igång en kort stund på överenskommen tid för att säkerställa att allt är bra.

Om personalen via kameran ser att du behöver hjälp så kommer de hem till dig för att hjälpa dig.

Inga bilder spelas in eller lagras.

Digitala inköp

Du får möjlighet att handla dagligvaror via internethandel. Det innebär att du tillsammans med personal gör en beställning. Du får chans att titta på sortimentet, ta del av olika erbjudanden och vara delaktig innan ordern skickas iväg digitalt. Din beställning levereras till hemtjänsten som ser till att du får dina varor hem till dig. Det innebär att du endast träffar hemtjänstens medarbetare.

Inköp är en biståndsbedömd insats för dig som inte kan gå till affären själv för att utföra dina inköp.

Teknik för dig som bor på särskilt boende

Att bo på ett särskilt boende innebär ofta ett stort stöd- och omsorgsbehov. På våra boenden använder vi oss av digital teknik för att öka din självständighet, trygghet och livskvalitet. Här kan du läsa om vad Härnösands kommun erbjuder på särskilda boenden. En del teknik kan du även köpa själv.

Trygghetslarm

Trygghetslarm ska bidra till att du känner dig trygg i ditt särskilda boende. Du kan trycka på din larmknapp för uppmärksamma personal om att du behöver stöd och hjälp. Personalen får larmet direkt i sina arbetstelefoner och kan snabbt komma för att hjälpa dig.

Du kan använda larmet dygnet runt. Det finns olika tillbehör som kan installeras som komplement till din larmknapp, som dörrlarm, rörelselarm och sänglarm.

Trygghetskamera

För dig som har behov av tillsyn, samtidigt som du vill undvika att bli störd av att personal kommer in till dig, kan besök istället göras via en trygghetskamera. Kameran kan också kopplas till dina larmtillbehör så att den aktiveras i samband med att ditt dörr- eller rörelselarm aktiveras. Om personalen via kameran ser att du behöver hjälp så kommer de in till dig för att hjälpa dig.

Det är bara behörig personal på ditt boende som kan koppla upp sig mot kameran. Inga bilder spelas in eller lagras.

Nyckelfria lås

På dörren till din lägenhet på särskilt boende sitter ett nyckelfritt lås. Du som bor där bär ett armband som fungerar som nyckel för att låsa upp din dörr. Det är bara du och behörig personal som har tillgång till din lägenhet. Andra som bor på samma boende kommer inte in genom din dörr.

Behörig personal på särskilt boende har tillgång till boenderum samt låsta gemensamhetsutrymmen såsom till exempel tvättstugor och liknande. Det gör att de på ett säkert sätt kan fokusera på att erbjuda god omsorg till dig som bor där.

Ett lås på ett dörrhantag.

Relaxkudde - för avslappning och minskad oro

Kudden används ofta av personer med demenssjukdomar som upplever oro i vardagen. Den är mjuk, skönt att hålla i och spelar avslappnande musik.

Kudden är framtagen för att minska oro och stress. Närheten blir en trygghet, tack vare kuddens lena och mjuka tyg i kombination med den avslappnande melodin.

Joyvest - musikväst som uppmuntrar till rörelse

Häng västen över dina axlar och du får känslan av att du får en kram. Det sker med hjälp av behagliga vikter. Västen uppmuntrar också till rörelse. När du börjar röra på dig spelas musik från högtalare eller via hörlurar. När du är stilla slutar musiken att spela.

Du kan även använda Joyvest som en gruppaktivitet där alla deltar utifrån sina förmågor.

joyvest

Terapikatt - batteridrivet djur som spinner och jamar

Terapikatten ser ut som, känns som och låter som en riktig katt. Den har inbyggda sensorer som svarar på beröring och klappar.

Att ha katten i knäet, klappa den och känna hur den spinner kan ge tröst, sällskap och värme.

Det finns även andra terapidjur, som hundar och fåglar, som du kan köpa själv.

Batteridriven terapikatt

Tovertafel – det magiska bordet

På flera särskilda boenden i Härnösand kan du använda dig av Tovertafel. Det är interaktiva spel som aktiverar och engagerar deltagarna. De olika spelen stimulerar tanken, kroppen och samspelet med andra människor och blir ett sätt att ha roligt och må bra. Tovertafel vänder sig särskilt till personer med demenssjukdom.

Tovertafel finns även på Digidelcenter på Sambiblioteket. Där kan du eller någon du känner prova spela. Boka bordet genom att skicka ett mejl till digidelcenter@harnosand.se. Berätta när du vill spela och hur många som kommer. I bokningen ingår guidning av bibliotekspersonal.

Tovertafel

Teknik för dig som har hemsjukvård

För dig som har hemsjukvård finns det digital teknik som bidrar till din självständighet och trygghet.

Personligt medicinskåp

Ett personligt medicinskåp innebär att dina mediciner förvaras på ett säkert sätt. Endast behörig personal kan låsa upp ditt medicinskåp. Personalen har en personlig tagg som de använder och det gör att det går att se vem som öppnar skåpet och vid vilken tidpunkt.

Vem kan få det?

Det är personer som har hemsjukvård och hjälp med läkemedelshantering som kan få låna ett läkemedelskåp.

Läkemedelsskåp

Läkemedelsautomat

Automaten ser till att du på ett säkert sätt och vid rätt tidpunkt får dina läkemedel. Personal från hemtjänsten laddar automaten med din apodosrulle. När du ska ta medicin talar roboten om det för dig via ljud, ljus och tal. När du trycker på en knapp matar den ut den medicin du ska ta.

Om du trots påminnelserna missar ett läkemedelstillfälle placeras dospåsen i ett låst fack och ett larm går till hemtjänsten.

Vem kan få en läkemedelsautomat?

Det är du som är inskriven i hemsjukvården och har behov av hjälp med att ta dina läkemedel som kan få en läkemedelsautomat. Sjuksköterskan gör en bedömning tillsammans med hemtjänsten om det är ett lämpligt hjälpmedel för dig.

En läkemedelsautomat

Vill du känna, klämma och prova ny teknik? Kontakta DigidelCenter på Sambiblioteket. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du frågor om hjälpmedel och digital teknik?

Kontakta Isabell Karlsson
isabell.karlsson@harnosand.se
0611 - 34 82 21