Yrkesförare lastbil (och släp)

En lastbil.

Gillar du att möta nya människor, se nya ställen och få nya utmaningar – varje dag? Då ska du bli lastbilsförare.

Här har du ett jobb där det finns något för alla oavsett vad du är intresserad av och vill köra – du kan frakta paket, köra grus eller specialtransporter och mycket annat. En del gillar att sova hemma och föredrar att jobba lokalt. De r till exempel leveranser till butiker och företag i regionen. Andra lockas av att resa långt och se nya miljöer, ibland även utomlands. De gör längre arbetspass där det kan handla om att sova över på plats. Hur du vill anpassa jobbet utifrån din boende- och livssituation är upp till dig. Så varför inte utbilda dig till ett yrke där efterfrågan på ny personal är mycket stor oavsett ålder?

Omfattning och upplägg

Utbildningen innehåller totalt 900 gymnasiepoäng, det vill säga cirka 43 veckor, och bedrivs på heltid på plats i Sundsvall.

Den är kostnadsfri och berättigar studiemedel från CSN. Arbetsplatslärande (APL) är obligatoriskt och ger dig bra förutsättningar att skapa kontakt och att söka jobb. Kostnad för kurslitteratur tillkommer.

Antagningskrav

  • Svensk grundskola eller motsvarande kunskaper
  • Svenskt B-körkort
  • Enligt Transportstyrelsens regelverk måste du vara fyllda 21 år vid påbörjad utbildning. Mer om information om åldersbegränsningar och yrkestrafik hittar du på Körkortsportalen och Transportstyrelsens webbplats.

Giltigt körkortstillstånd för C- och CE behörighet krävs. Detta ansöker du om hos Transportstyrelsen. Länk till annan webbplats.

Utbildningsstart och sista ansökningsdag för yrkesförare lastbil med start 2024.

Utbildningsstart

Sista ansökningsdag

15 januari 2024

1 december 2024

19 augusti 2024

20 juni 2024

21 oktober 2024

30 augusti 2024

Vill du veta mer?

Kontakta studie- och yrkesvägledarna.