Kostavdelningen och Navet

Välkommen till Kostavdelningen, produktionsköket Navet och kommunens förskole- och skolkök i Härnösands kommun.

Navet lagar och levererar 6000 portioner kyld och varm mat per dag till mottagningskök inom förskola och skola, till kommunens särskilda boenden och matlådor till hemmaboende.

Vi tar gärna emot synpunkter. För oss är det viktigt att våra matgäster har inflytande över och känner delaktighet i den måltid som serveras.

Kostavdelningen följer Livsmedelsverkets rekommendationer för de måltider som serveras samt vår måltidspolicy.

Du kan läsa mer på Livsmedelsverkets hemsida. Länk till annan webbplats.

Måltidspolicy Härnösands kommun 2021 (harnosand.se) Länk till annan webbplats.

Grönbackens förskolas lunchbuffé med lax, potatis, sås och grönsaker

På Grönbackens förskola så lär sig barnen läsa och matematik genom att baka pizza efter recept.

Vi tar gärna emot studiebesök på Navet, kontakta oss om du är intresserad.

Matsedlar och specialkost

Anmälan om specialkost

Om ditt barn har födoämnesallergi, överkänslighet eller av annan orsak är i behov av särskild kost, måste skolan veta detta för att kunna anpassa skollunchen. Notera att även pedagoger behöver göra en anmälan.

Ny anmälan lämnas inför varje läsår. Anmälan lämnas in via e-tjänsten. Sker förändringar av kostbehovet, måste en ny anmälan göras snarast.

E-tjänst för anmälan om specialkost

Matsedlar

Matsedlarna för förskola, skola, gruppboende och matdistribution hittas på Matilda Menu som är en webbaplikation på matildaplatform.com. Den finns inte i appstore utan man får spara ner adressen på hemskärmen.

Till Matsedlar Länk till annan webbplats.

Lunchbiljett

Vårdnadshavare har möjlighet att äta lunch tillsammans med barnen en gång per termin.

Här kan du ladda ner en lunchbiljett Pdf, 146.7 kB.

Matsedel för äldreboenden

Måltiden är viktig, inte bara för att tillgodose våra behov av energi och näringsämnen, utan också för vår livskvalitet. Vi tycker det är viktigt att all mat både smakar bra och ser god och aptitlig ut.

Matsedel för matdistribution

Hos biståndshandläggaren kan du ansöka om matdistribution. Maten får du via hemtjänstens personal eller via distributör som kommunen utser.

I matsedeln för matdistribution så kan du fylla i din beställning direkt på datorn. Använd då matsedeln med ett X.

Mål

Målen för 2024-2028 är att kommunen ska handla 50% ekologiskt, 100% svenskt kött, 70% svenska livsmedel, alla bananer, kaffe, te och kakao ska vara fairtrade.

Klimatavtryck

  • Resultat 2023 - 2,15 CO2e/kg (koldioxidekvivalenter/kg inköpta livsmedel)
  • Resultat 2024 - CO2e/kg. (Mål 2024 - 2,06 CO2e/kg)
  • Mål 2025 - 1,93 CO2e/kg
  • Mål 2030- 1,3 CO2e/kg

Andelen ekologiska livsmedel

  • Resultat 2023 - 34,9%
  • Resultat 2024 - %. (Mål 2024 - 39,87%)
  • Mål 2025 - 43,22%
  • Mål 2030 - 60%

Matsvinn i skola och förskola

  • Resultat 2023 - 283,5 kg/dag (Mål 2023 - 307 kg/dag)
  • Resultat 2024 - 262,3 kg/dag. (Mål 2024 - 288 kg/dag)
  • Mål 2025 - 269 kg/dag.
  • Mål 2030 - 174 kg/dag

Kostavdelningen jobbar löpande med miljöfrågor och menar att maten inte bara ska vara god och ha hög kvalitet, den ska också belasta miljön och klimatet så lite som möjligt. Varje dag erbjuds det minst ett vegetariskt alternativ.

Vi väljer grönsaker och frukt som hör till säsongen
Var sak har sin tid, så även grönsaker och frukt. Därför har vi nu infört säsongsbetonade salladsbufféer och fruktskålar.

Vi väljer livsmedel med omsorg
För att minska risken för utfiskning strävar vi mot att köpa fisk från hållbara bestånd, MSC märkt fisk. Den största mängden kött (97,22%) och kyckling (92,4%) vi köper är svenskt. 68,88% av Kostavdelningens totala inköp av livsmedel är svenska. Det vi handlar som är närproducerat är mejeriprodukter från Norrmejerier, frukt och grön från Grönsakshuset, kött från Nyhléns och bröd från Polarbröd.

Vi använder mera grönsaker och mindre kött
Förändrade proportioner när vi lagar maten minskar klimatpåverkan rejält. Vi använder mindre kött, fisk och kompletterar med mera grönsaker, bönor och baljväxter. Det ger oss ändå tillräckligt med proteiner.

Vi lagar mat från grunden och provar nya recept
Vi lagar det mesta av maten från grunden. Det blir billigare och vi slipper dessutom många tillsatser och kan sätta vår egen smak på maten. Dessutom får vi mer spännande menyer. Vi arbetar också för att mer lokalt odlade varor används, eftersom vi vill undvika onödigt långa transporter vilket ger en negativ miljöpåverkan.

Vi jobbar för att minska matsvinnet
Det går åt mycket energi för att producera, transportera, lagerhålla och tillaga mat. Därför är det viktigt att alla verkligen äter upp det som man lägger på tallriken. Då kan vi anpassa mängden mat som vi lagar bättre.

Kontakt Navet och ledning

Verksamhetschef/Kostchef
Kia Olsson
Telefon: 070-288 00 27
E-post: kia.olsson@harnosand.se
Arbetsplats: Produktionsköket Navet
Arbetsområden: Kostansvarig i kommunen

Enhetschef
Anders Kjellberg
Telefon:
073 - 274 07 15
E-post: anders.kjellberg@harnosand.se
Arbetsplats: Produktionsköket Navet
Arbetsområde: Ansvarig för produktionsköket Navet, Häggdånger och Brunne samt varmmatskök.

Administratör
Marie Söderström
Telefon:
070 - 508 04 43
E-post: marie.soderstrom@harnosand.se
Arbetsplats: Produktionsköket Navet
Arbetsområde: Chefstöd inom ekonomi/budget. Administrativa arbetsuppgifter på produktionsköket Navet.

Enhetschef
Ulrika Nyberg
Telefon: 070-288 70 09
E-post: ulrika.x.olsson@harnosand.se
Arbetsplats: Wendela Hellmanskolan
Arbetsområden: Ansvarig för skolkök och förskolekök på fastlandet och Älandsbro

Enhetschef
Sara Widén
Telefon: 070-508 13 36
E-post: sara.widen@harnosand.se
Arbetsplats: Härnösands gymnasium
Arbetsområden: Ansvarig för skolkök och förskolekök på Härnön och Hälledal

 

Kontakt tillagningskök, mottagningskök och varmmatskök

‌Lista på tillagningskök, förråd och telefonnummer

Tillagningskök

Telefonnummer

Produktionsköket Navet, kl 7-14

0611 - 34 86 70

Förrådet på Navet kl 7-14

0611 - 34 86 74

Brunneskolan

0611 - 34 87 37

Häggdånger byskola

070 - 301 35 41


‌Lista på mottagningskök och telefonnummer

Mottagningskök

Telefonnummer

Ankarets förskola

0611 - 34 88 03

Bondsjöhöjdens förskola

0611 - 34 87 47

Bondsjöhöjdens skola

0611 - 34 85 72

Brännans förskola (avd Grön)070 - 911 85 51

Brännaskolan

0611 - 34 85 69

Gerestaskolan

070 - 340 12 97

Geresta förskola

070 - 300 53 56

Grönbackens förskola (avd Papegojan)

070 - 911 73 24

Gånsviks förskola (avd Hyddan)

070 - 384 60 78

Hedda Wisingskolan

0611 - 34 79 08

Hälledalsskolan

0611 - 34 81 82

Härnösands gymnasium

070 - 294 66 11

Murbergskolan

0611 - 34 87 71

Murbergets förskola (avd Upptäckarna)

070 - 301 38 85

Solenskolan

0611 - 34 87 06

Tullportens förskola

0611 - 34 88 61

Wendela Hellman skolan

0611 - 34 79 74

Älandsbro förskola

0611 - 34 89 15

Älandsbro skola

0611 - 34 88 74

Ängets förskola

070 - 301 26 90


‌Lista på varmmatskök och telefonnummer

Varmmatskök

Telefonnummer

Solstrålens förskola (avd Stjärnan)

070 - 131 80 14

Tjäderns förskola (avd Villekulla)

070 - 225 85 76

Orrens förskola

070 - 294 28 00

Sörgårdens förskola (avd Östan)

070 - 351 99 21

Stigsjö förskola (avd Smultron)

070 - 359 13 39