Här kan ni se de vanligaste frågorna om förskolan. Har man andra frågor kan man ställa dessa i Kundforum Länk till annan webbplats..
Får förskolan göra avsteg i kön?
De avsteg som får göras är:
- Barn som av resurssamordnare bedömts vara i behov av särskilt stöd.
- Återgång efter föräldraledighet (”syskonförtur”). Gäller även för barn som varit hemma under föräldraledigheten Vad betyder begreppet syskonförtur? För att underlätta för familjer att slippa få syskon placerade på olika ställen tillämpar Härnösands kommun syskonförtur. Det innebär att om det finns kö till viss förskola/pedagogisk omsorg så har barn med syskon i den berörda förskolan/pedagogiska omsorgen förtur till plats.
Hur ansöker jag om plats på förskolan?
Ansökan om plats i förskola, familjedaghem, fritidshem eller förskoleklass görs via nedan länk.
Ansökan lämnas fyra månader före önskad placeringsdag. Det är i första hand ansökningsdatum som avgör platsen i kön (ködatum).
Här kan du ansöka om plats Länk till annan webbplats.
Hur länge kan man vara borta innan man blir av med sin plats?
Du kan vara borta som längst 3 månader efter dialog med personal eller rektor på förskolan. Vid oanmäld frånvaro som överskrider mer än 1 månad betraktas platsen som uppsagd och det bekräftas genom brev.
Hur säger jag upp vår plats på förskolan?
Anmälan om uppsägning av plats ska göras senast två månader innan barnet
ska sluta. Vi tar ut en avgift under uppsägningstiden, även om ni inte använder
platsen. Uppsägning sker via lärplattformen.
För barn som ska börja förskoleklass avslutas placeringen på förskolan 1 juli om inte vårdnadshavare väljer att avsluta platsen tidigare. Om ni är i behov av omsorg efter 1 juli ansöker ni om fritidshemsplacering via e-tjänsten.
När är förskolan öppen?
Vi öppnar tidigast vardagar 06:30 och stänger senast 18:30. Våra förskolors öppettider är anpassade efter barnens inlämnade scheman och varierar efter barngruppens behov.
Om ni har behov att ändra ert schema och förlänga förskolans öppettider (inom ramen 06:30-18:30) behöver ni prata med pedagogerna i god tid innan det börjar gälla, minst 14 dagar. Behöver ni barnomsorg andra tider kan ni ansöka om plats på kommunens Nattis.
Meddela även tillfälliga schemaförändringar i lärplattformen och till förskolan.
Vem har rätt till förskola?
Rätt till förskola har barn till vårdnadshavare folkbokförda i Härnösand som arbetar, studerar, är föräldraledig, är aktivt arbetssökande eller fått dispens.
Alla barn, oavsett förälders sysselsättning, har rätt till allmän förskola från höstterminen det år barnet fyller tre år. Den allmänna förskolan är avgiftsfri.