Förälder, särskilt förordnad vårdnadshavare, förmyndare

Barn som studerar blommor med förstoringsglas.

Du som är vårdnadshavare eller förmyndare ska ta tillvara ditt barns rättigheter, se till barnets bästa samt företräda barnet i ekonomiska frågor.

Föräldrar/förmyndare

Som förälder är du vårdnadshavare ansvarar för barnets personliga förhållanden och ska se till att barnets behov av omvårdnad, trygghet och god fostran blir tillgodosett. Föräldrarna ska sörja för och bekosta barnets dagliga behov. Som förälder är du också förmyndare och ansvarar att förvalta barnets egendom. Att förvalta barnets egendom innebär till exempel att företräda barnet i ekonomiska angelägenheter samt se till att barnets pengar används till nytta för barnet.

För dig som har förvaltning över dina barns pengar

Huvudregeln är att föräldrar fritt bestämmer hur den underåriges tillgångar ska användas eller placeras för dennes räkning med utgångspunkt för den underåriges bästa. Det kallas för fri föräldraförvaltning och innebär att föräldrarna fritt förfogar över barnets medel om barnets totalatillgångar understiger åtta prisbasbelopp.

För dig som har placering av barnets medel på ett överförmyndarspärrade konto

Om den underårige har fått pengar genom arv, testamente eller försäkring och beloppet överstiger ett prisbasbelopp ska utbetalaren sätta in pengarna på spärrat konto hos bank. Detsamma gäller vid utbetalning av ersättning från Brottsoffermyndigheten och skadestånd från staten.

Om föräldrarna vill ta ut medlen från överförmyndarspärrat konto ska en ansökan göras och undertecknas av båda vårdnadshavarna vid gemensam vårdnad. Har barnet fyllt 16 år ska även hon eller han underteckna ansökan om uttag. I ansökan ska det framgå hur stort belopp man önskar ta ut och vad pengarna ska användas till.

När ansökan inkommer gör överförmyndaren en bedömning om syftet med uttaget är till gagn för barnet, dennes utbildning och nytta i övrigt och/eller i fråga om placering om den är ägnad att genera en trygg och skälig avkastning.

När ansökan om uttag från barnets överförmyndarspärrade konto kommer in till överförmyndaren så gör överförmyndaren även en kontroll hos Polisen, Socialtjänsten och hos Kronofogden. Kontrollen genomförs för att överförmyndaren ska kunna bedöma om det finns risk för att pengarna efter uttaget inte kommer den omyndige till del.

Är någon av föräldrarna aktuella hos dessa myndigheter bör överförmyndaren vara försiktiga med att lämna samtycke till uttaget. Det kan också bli aktuellt att överförmyndaren fattar beslut om skärpande föreskrifter som du kan läsa mer om nedan.

För dig som har barn med tillgångar som överstiger åtta prisbasbelopp

Om barnets sammanlagda tillgångar överstiger åtta prisbasbelopp blir föräldrarna redovisningsskyldiga för barnets tillgångar.

Redovisningsskyldigheten innebär att föräldrarna behöver inge en förteckning till överförmyndaren som ska fyllas i för den dag då den underåriges sammanlagda tillgångar överskred 8 prisbasbelopp.

Föräldrarna behöver även varje år före den 1 mars lämna en årsräkning till överförmyndarnämnden över förvaltningen av den underårige pengar under det föregående året.

För dig som har barn som är dödsbodelägare och/eller äger fastighet/bostadsrätt m.m

Överförmyndaren behöver i vissa fall samtycka till åtgärder som en förälder vidtar för barnets räkning.

I egenskap av förälder till ett barn i ett dödsbo ska du/ni se till att bodelning och skifte förrättas så snart som möjligt, föräldrar ska bevaka barnets rätt i boet och se till att barnet får det arv barnet har rätt till. Om den barnet är arvtagare måste överförmyndarnämnden godkänna egendomens fördelning för barnets räkning.

Om föräldrarna ska låta den underårig köpa, sälja eller inteckna/pantsätta fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt måste överförmyndarnämnden alltid ge sitt tillstånd. Tillstånd krävs även vid mottagande av gåva av fast egendom eller bostadsrätt med mera.

Samtycke krävs också om den underårige som fyllt 16 år ska driva näringsverksamhet.

Överförmyndaren behöver även lämna samtycke om den underårige ska ta ett lån eller om barnets pengar ska lånas ut.

Om både föräldern och barnet ska företa en rättshandling enligt ovan räcker det sällan med endast överförmyndarens samtycke. Till exempel måste en tillfällig god man måste utses om den underårige och förälder är delägare i samma dödsbo eller om den underårige ska köpa eller motta en fastighet eller bostadsrätt i gåva av förälder. En tillfällig god man behöver då utses för att företräda barnet. Den gode mannen ska tillfälligt tillvarata den underårige intressen i en viss angelägenhet. Gode mannen utses av överförmyndaren efter att en anmälan inkommit.

I vissa fall kan barn få egendom som har särskilda villkor knutna till sig. Dessa villkor begränsar föräldrarnas fria förvaltning. Om ett barn får tillgångar genom arv eller testamente, gåva eller förmånstagare vid försäkring som är villkorat med särskild förvaltning ska någon annan person än förmyndaren förvalta tillgångarna. Överförmyndarnämnden utövar ingen tillsyn över särskild förvaltning.

När barnet fyller 18 år

Då barnet fyller 18 år upphör överförmyndarspärren automatiskt och tillsynen från överförmyndarnämnden upphör. Barnet bestämmer från 18-årsdagen själv över sina tillgångar. Om du som förälder är redovisningsskyldig ska du lämna in en sluträkning för din förvaltning till det datum barnet fyller 18.

Särskilt förordnad vårdnadshavare

Den som är under 18 år är omyndig och kan i de flesta situationer inte företräda sig själv. I de allra flesta fall är föräldrarna både vårdnadshavare och förmyndare som företräder barnet, men ibland måste tingsrätten särskilt förordna en eller två personer för uppdraget. Uppdraget kallas särskilt förordnad vårdnadshavare.

Vad är en särskilt förordnad vårdnadshavare?

En särskilt förordnad vårdnadshavare blir automatiskt, om inte tingsrätten bestämmer något annat, också barnets förmyndare, vilket medför en skyldighet att ta hand om alla ekonomiska frågor rörande barnet. Ett uppdrag som särskilt förordnad vårdnadshavare består således av två delar: vårdnadshavardel samt förmynderskapsdel. I egenskap av förmyndare ansvarar man för förvaltningen av barnets ekonomiska tillgångar och företräder barnet i ekonomiska angelägenheter. Det är överförmyndarnämnden som utövar tillsyn över förmynderskapsdelen.

När ska en särskilt förordnad vårdnadshavare förordnas?

Om ett barns båda föräldrar avlider eller om föräldrarna är olämpliga som vårdnadshavare och förmyndare ska en särskilt förordnad vårdnadshavare utses för barnet. En särskilt förordnad vårdnadshavare kan också utses om föräldrarna är förhindrade att besluta i frågor som rör barnet, t.ex. på grund av att föräldrarna är försvunna eller skilda från barnet under lång tid.

Vad ska en särskilt förordnad vårdnadshavare göra?

Den som förordnas till särskilt förordnad vårdnadshavare tar över föräldrarnas roll som vårdnadshavare och i normalfallet även förmyndaruppdraget. Den som är särskilt förordnad vårdnadshavare har ansvaret för barnets personliga angelägenheter till dess att barnet fyller 18 år. Den särskilt förordnade vårdnadshavaren företräder barnet i frågor om skolgång, sjukvård, myndigheter, omsorg och i frågor som rör den långsiktiga planeringen för barnets framtid. I uppdraget ingår att ha löpande kontakt med socialtjänsten för att bevaka att barnet får rätt tillsyn, omsorg och trygghet. För mer information om vårdnadshavarskapet hänvisas till den socialtjänst som är ansvarig för barnet.

Som ovan nämnts är den som är vårdnadshavare för ett barn i regel också förmyndare för barnet. Det innebär ett ansvar för förvaltningen av barnets tillgångar och en redovisningsplikt till överförmyndaren. I förmynderskapsrollen ingår också att söka barnbidrag, studiebidrag och andra ersättningar samt att underteckna ansökningar och andra dokument som kräver vårdnadshavarens namnteckning. I förvaltningen av barnets tillgångar ingår också att företräda barnet vid öppnande av bankkonto eller inköp av varor som inte täcks av barnets fickpengar.

Den förordnade förmyndaren är skyldig att se till att barnets tillgångar i skälig omfattning används till barnets uppehälle, utbildning och nytta i övrigt. Medel som inte används för dessa ändamål ska placeras på ett sätt att skälig avkastning erhålls och så att tillräcklig trygghet. Förmyndaren ska också hålla barnets tillgångar åtskilda från medel som förmyndaren i övrigt förvaltar. Det innebär att barnets pengar under några omständigheter inte får blandas ihop med förmyndarens egna pengar eller pengar som förmyndaren förvaltar åt någon annan än barnet. Endast medel som behövs för löpande utgifter ska finnas tillgängliga för fri förvaltning. Övriga tillgångar som barnet har ska placeras på ett annat konto i barnets namn och kontot ska förses med överförmyndarspärr.

Detta görs genom att den förordnade förmyndaren visar upp sitt registerutdrag för banken och meddelar att endast ett konto ska vara öppet för löpande utgifter. Bevis om överförmyndarspärr ska skickas in till överförmyndare i samverkan snarast efter genomförandet. Tillgångar placerade på spärrat konto kan endast tas ut efter beslut av överförmyndare i samverkan.

Den förordnade förmyndaren får inte under några omständigheter ge bort barnets tillgångar, inte ens med samtycke från överförmyndare i samverkan.

Särskilt förordnad vårdnadshavares redovisningsskyldighet

Redovisningsskyldigheten är lagstadgad. Den förordnade förmyndaren ska löpande föra räkenskaper över förvaltningen av barnets tillgångar samt göra noteringar över utförda åtgärder. Följande redovisning ska lämnas till överförmyndaren

Förteckning

Inom två månader från förordnandedagen är den särskilt förordnade vårdnadshavaren i egenskap av förordnad förmyndare skyldig att lämna in en förteckning av barnets tillgångar till överförmyndaren.

Förteckningen ska undertecknas på heder och samvete och styrkas med verifikationer, såsom kontoutdrag från bank. Redovisade uppgifter ska vara per den dag då förordnandet trädde i kraft. Förteckningen ska inges även om barnet inte har några tillgångar/inkomster/skulder.

Årsräkning

Som särskilt förordnad vårdnadshavare är man redovisningsskyldig gentemot överförmyndarnämnden på samma sätt som gode män och förvaltare. Detta innebär att den särskilt förordnade vårdnadshavaren varje år före 1 mars ska lämna in en årsräkning till överförmyndarnämnden. Årsräkningen ska innehålla redogörelse för förvaltningen av barnets alla inkomster, inklusive till exempel barnpension, lön för eget arbete, samt skulder under föregående år. I denna redovisningshandling ska alla händelser skett med barnets egendom under föregående år redovisas. Kvitton och andra verifikationer samt övrigt underlag som stöder redovisningen ska lämnas in till överförmyndarnämnden för att myndigheten ska kunna kontrollera varje uppgift som lämnats. Årsräkningen ska inges även om barnet inte har några tillgångar/inkomster/utgifter/skulder.

Slutredovisning

En slutredovisning ska lämnas till överförmyndaren inom en månad från det att uppdraget upphörde. Uppdraget upphör t.ex. när barnet fyller arton år. Redovisningen ska avse aktuell period under innevarande år, t.ex. från den första januari – myndighetsdagen. I övrigt gäller samma som nämnts ovan för årsredovisning.

Om omständigheterna i ärendet talar för det eller om det finns särskilda skäl kan vi besluta om befrielse från redovisningsskyldigheten. Så kan exempelvis vara fallet när barnet har mycket låga tillgångar och nästan inga inkomster.

Arvode

Som särskild förordnad vårdnadshavare kan du har rätt till arvode för förmynderskapsdelen. Information om arvode för dig som är förälder/förmyndare, särskild förordnad vårdnadshavare, god man för ensamkommande barn kan du läsa mer om här. Som särskild förordnad vårdnadshavare har du rätt till arvode beträffande förmynderskapet. Mer om våra arvodesriktlinjer kan du läsa här.

Vid oro för att barnets pengar inte går till barnet

Vid misstanke om att en förälder, förmyndare eller särskild förordnad vårdnadshavare inte sköter sitt barns egendom eller att det finns anledning att anta att pengar som barnet kommer få framöver kommer missbrukas så ska detta anmälas till överförmyndaren. En anmälan ska också göras i det fall barnet är placerat utanför hemmet och den efterlevande förälder, inte ser till att familjehemmet får del av barnpensionen.

Av anmälan ska framgå vem förmyndaren/förmyndarna är, barnets namn och personnummer, på vilket sätt förmyndaren/förmyndarna missbrukar eller finns skäl att anta att barnets medel missbrukas samt övrigt för ärendet relevanta uppgifter.

Om det finns misstanke om att barnet tillgångar inte förvaltas på ett betryggande sätt så behöver överförmyndaren utreda om det finns förutsättningar att besluta om förordnande av god man enligt 11 kap. 2 § FB, skärpande föreskrifter enligt 13 kap. 19 § FB, eller ansöka om medförmyndare enligt 10 kap. 8 § FB. Om överförmyndaren finner att någon åtgärd inte behöver vidtas avskrivs ärendet.