Till dig som är god man eller förvaltare

En äldre man.

Som god man eller förvaltare har du ett viktigt uppdrag. Här har vi samlat blanketter, checklistor och praktiska råd.

Information vid ett nytt uppdrag inklusive checklista

Registerutdraget är ett bevis på att du har förordnats som god man och förvaltare och i vilken omfattning. Med stöd av registerutdraget har du rätt att företräda huvudmannen i den omfattning som anges. Hur mycket kontakt som behövs beror på huvudmannens behov. I början av ett uppdrag ses och hörs du och din huvudman kanske oftare än vad ni kommer göra när uppdraget pågått några månader. Utgångspunkten bör vara att träffas en gång i månaden.

Förteckning

Det första som du ska lämna in till överförmyndaren när ett nytt uppdrag startar är en förteckning över huvudmannens tillgångar och skulder. Förteckningen skall inges till överförmyndaren inom en (1) månad från förordnandedagen. Du ska därefter årligen inlämna en årsräkning som redovisar vilka inkomster och utgifter din huvudman haft under ett kalenderår samt en redogörelse där du sammanställer vad du som god man eller förvaltare gjort under året.

Till förteckningen ska intyg/bilagor lämnas in som bevis på saldo per förordnandedagen på samtliga konton/fonder/aktier skulder/lån som huvudmannen har. Om aktier finns ska kursvärde anges. Om huvudmannen äger fastighet/-er ska senaste taxeringsvärde anges. Lös egendom ska endast tas med i förteckningen om egendomen är av ett större värde.

Bank och banktillgångar

För att få grepp om huvudmannens ekonomi bör du snarast möjligt undersöka var huvudmannen har sina tillgångar placerade. Glöm inte att påminna banken eller bankerna att huvudmannens konton skall vara överförmyndarspärrade. Alla utom det konto som du behöver ha tillgång till för din löpande förvaltning det så kallade transaktionskontot och huvudmannens egna eventuella fickpengskonto med ett kort kopplat till om behov finns.

Du kan lämna fickpengar till huvudmannen på olika sätt. Det enklaste är oftast att du för över pengar till ett särskilt konto som din huvudman har ett kontokort kopplat till. Då kan du föra över så mycket pengar och så ofta som behövs beroende på din huvudmans behov och ekonomi. Du kan också lämna kontanter. Då behöver du få en kvittens från din huvudman att han eller hon har mottagit pengarna.

Tänk på att det inte är tillåtet att använda huvudmannens bankkort och internetdosa. De är personliga och du kan i stället ansöka om egen dosa. Skapa rutiner för betalning av fakturor (via autogiro eller e-faktura eller annat) och överföring till huvudmannen.

Du som ställföreträdare bör se till att huvudmannen har ett konto som inkomst sätts in på och räkningar betalar ifrån, ett så kallat transaktionskonto. På transaktionskontot bör det aldrig finnas mer än 45 000 kronor.

Bevis om att alla eventuella övriga konton/fonder/aktier är överförmyndarspärrade ska även det bifogas med förteckningen.

Checklista

När ett nytt uppdrag startar är det en del saker som ska göras. Nedan följer en checklista.

Boka träff med huvudmannen

Ibland har huvudmannen väntat länge på att få en god man eller förvaltare och det kan finnas viktiga saker för dig att ordna. Du bör därför omgående kontakta din huvudman för att bilda dig en uppfattning av din huvudmans behov och vad han eller hon värdesätter och vill prioritera. Kom överens om rutiner och besök.

Anhöriga

Försök att ta reda på vilka som är huvudmannens närmast anhöriga och anteckna deras namn, adress, telefonnummer och andra eventuella kontaktuppgifter på en särskild lista. Skulle det vara så att du inte kan fråga huvudmannen själv kan du till exempel fråga vårdpersonal eller grannar.

Post

Gå igenom huvudmannens kvarliggande post. Fundera på om det är lämpligt att ange din adress som särskild postadress för din huvudman. Särskild postadress anmäls till Skatteverket. Om huvudmannen förstår krävs dennes tillstånd vid godmanskap. Vid förvaltarskap krävs inte huvudmannens samtycke.

Informera om att du är god man eller förvaltare

Meddela myndigheter, boende, bank och företag om ditt förordnade. Detta kan vara bråttom för att obetalda räkningar inte ska skickas till inkasso eller för att huvudmannen inte ska vräkas från sin bostad. Meddela anhöriga om det finns behov av det och huvudmannen samtycker. Observera att det vid förvaltarskap är av yttersta vikt att du meddelar banken om ditt förordnade omgående.

Hemförsäkring

Kontrollera om huvudmannen har en hemförsäkring. Finns det inte någon försäkring bör du ta ställning till om en sådan behövs.

Budget

När du tillträder ditt uppdrag bör du alltid upprätta någon form av budget för din huvudman. I mer komplicerade fall kan du behöva kontakta kommunens budget- och skuldrådgivare för hjälp.

Arvode

Tänk på att huvudmannen kan komma att betala ditt arvode så att du planerar och budgeterar för detta. Läs mer här om hur du räknar ut vem som ska betala arvodet.

Undersök om huvudmannen har rätt till ersättningar och insatser

Du skall se till att huvudmannen får de bidrag som han kan vara berättigad till att få. Börja med att kontrollera om det finns möjlighet att få bostadsbidrag och eller bostadstillägg. Kontakta Försäkringskassan och undersök om huvudmannen är berättigad till ersättningar och/eller bidrag, exempelvis bostadsbidrag, handikapp- eller merkostnadsersättning, sjukersättning, etc. Särskilt viktigt är att undersöka om huvudmannen har rätt till eller får handikapp-/merkostnadsersättning för godemannens och förvaltarens arvode eftersom det påverkar vem ska stå för ditt arvode.

Undersök övriga förmåner och hjälpinsatser, så som färdtjänst, högkostnadsskydd. Kontakta biståndshandläggare angående kontaktperson, ledsagare, personlig assistent, hemtjänst, med mera.

Fastigheter

Kontrollera via fastighetsregistret på lantmäteriet eller via Skatteverket om huvudmannen äger någon fastighet. Uppgift om senaste taxeringsvärde kan du få hos Skatteverket.

Skulder

Om huvudmannen har skulder som inte kan betalas bör kontakt tas med budget- och skuldrådgivningen i hemkommunen för rådgivning. Förutom att kontrollera med banker och andra kreditinstitut om huvudmannen har några skulder, kan det ibland finnas skäl att även göra en kontroll hos kronofogdemyndigheten. Kontrollera förslagsvis om det redovisas några räntekostnader i huvudmannens deklaration. Du kan då se där till vilka kreditgivare de betalas in.

Andra tillgångar

Finns det andra värdefulla tillgångar (till exempel en bil eller en båt) skall de tas med i förteckningen enligt ovan. Du behöver dock inte värdera dem, utan bara ange att de finns.

Hyresvärd/särskilt boende/boende

Bor din huvudman i en hyreslägenhet skall du meddela hyresvärden att du blivit god man. Bor din huvudman i en bostadsrätt meddelar du bostadsrättsföreningens styrelse. Du bör även kontakta boendet om huvudmannen bor på särskilt boende.

Vad får godemannen eller förvaltare inte göra utan samtycke

När en god man eller förvaltare vidtar vissa åtgärder för sin huvudmans räkning krävs samtycke. Överförmyndarens samtyckesprövning är i dessa fall en extra kontrollåtgärd för att säkerställa att huvudmannens intressen tillgodoses.

Åtgärder som kräver Överförmyndarens samtycke är:

Gåvor

Som god man eller förvaltare har du inte rätt att skänka bort huvudmannens tillgångar. Gåvoförbudet gäller all huvudmannens egendom, inte bara pengar.

Vid godmanskap behåller huvudmannen sin rättshandlingsförmåga. Han eller hon kan därför – förutsatt att han eller hon förstår innebörden av gåvan – lämna en gåva. Gåvoförbudet gäller med andra ord enbart den gode mannen.

Vid förvaltarskap saknar huvudmannen rättshandlingsförmåga. Huvudmannen kan därför inte skänka bort sina tillgångar (inte ens med förvaltarens samtycke).

Det är klart olämpligt att man som god man tar emot en gåva från huvudmannen.

Vad ingår inte i uppdraget som god man eller förvaltare

Varken en god man eller förvaltare ska hjälpa till med praktiska sysslor. Exempel på insatser som inte ingår i uppdraget som god man eller förvaltare är att:

  • Handla, köpa kläder eller mat
  • Hämta ut mediciner
  • Städa
  • Hänga upp gardiner
  • Gå ut på promenad
  • Åka med huvudmannen till exempelvis tandläkare, fotvård o.s.v.

Du som god man eller förvaltare ska inte heller skjutsa sin huvudman till olika möten. I uppdraget ingår inte heller att utföra socialtjänstens insatser, exempelvis sådant som huvudmannen ska få hjälp av kontaktperson eller ledsagare eller genom hemtjänst.

Om den gode mannen ändå gör något av ovanstående ligger det utanför uppdraget. Man kan då tänka sig att den gode mannen istället agerar som medmänniska, och därför har inte den gode mannen rätt till arvode för denna typ av insatser/uppgifter.

Det ingår heller inte i gode mannens eller förvaltarens uppdrag att företräda huvudmannen/lämna samtycke till åtgärder inom hälso- och sjukvård även om huvudmannen själv inte förmår ge sitt samtycke.

Om huvudmannen behöver sälja eller köpa bostad

Om huvudmannen får plats på vårdboende och inte kan bo kvar i sin bostad kan den behöva säljas.

Något samtycke från överförmyndaren krävs inte för att påbörja en försäljningsprocess.

Överförmyndarens samtycke inhämtas istället i efterhand. Det innebär att hela

försäljningsprocessen med att anlita mäklare, annonsera bostaden, hålla visningar

och skriva kontrakt genomförs innan ansökan skickas till överförmyndaren. I avtalet ska det finnas en klausul om att försäljningen eller köpet är avhängigt att överförmyndaren lämnar sitt samtycke till försäljningen.

Sälja fastighet, bostadsrätt eller tomträtt

Försäljning av huvudmannens bostad ska godkännas av överförmyndaren.

Följande handlingar ska inges till överförmyndaren innan beslut fattas:

  • Huvudmannens godkännande till försäljning samt godkännande av köpeskillingen. Kan huvudmannen inte ge sitt samtycke ska närmast anhöriga godkänna försäljningen istället.
  • Uppgift om var huvudmannen har sitt nya boende.
  • Köpekontrakt i bestyrkt kopia. Köpekontraktet ska vara undertecknat av både säljare och köpare samt av gode mannen/förvaltaren inklusive en klausul om att försäljningen endast är giltig under förutsättning att överförmyndaren godkänner detta.
  • Senaste taxeringsbevis för fastighet eller intyg från bostadsrättsföreningen.
  • Värderingsutlåtande och/eller budgivningslista utfärdat av sakkunnig och opartisk person, till exempel värderingsman som anlitats av bank eller auktoriserad fastighetsmäklare. Värderingsutlåtandet ska ge en fullständig beskrivning av fastigheten (areal, råmark eller färdig tomtmark, byggnader – deras utförande och användning, avkastning, fastighetens belägenhet i förhållande till affärer, med mera). Syftet med underlaget är att säkerställa att försäljningen har skett till ett marknadsmässigt pris.
  • Om säljaren är ett dödsbo måste bouppteckning lämnas med där det framgår vilka personer som är dödsbodelägare.

Om huvudmannen och god man/förvaltare har gemensamma intressen i fastigheten/bostadsrätten behöver en särskild god man förordnas för huvudmannen med uppdrag att bevaka dennes rätt i samband med försäljningen.

Efter genomförd försäljning

När försäljningen är klar ska en redogörelse över försäljningen lämnas in till överförmyndaren med bevis från bank på att de medel som erhållits är insatta på ett överförmyndarspärrat konto med avräkning utvisande eventuella lösen av lån samt mäklararvode.

Om du som god man enbart är förordnad för att bevaka rätt vid försäljning eller köp av fastighet eller bostadsrätt, kom ihåg att begära dig entledigad när ditt uppdrag är slutfört.

Köp av fastighet, bostadsrätt eller tomträtt

I princip gäller samma sak som vid försäljning av fastighet, bostadsrätt eller tomträtt. Dock kan det vara så att huvudmannen behöver ta lån i samband med köpet. I sådant fall ska ansökan om att uppta lån för huvudmannens räkning inges i samband med köpekontraktet.

När köpet är klart ska bevis på att huvudmannen blivit lagfaren ägare till fastigheten, tomträtten inges eller bevis från bostadsrättsförening om att huvudmannen antecknats som innehavare i lägenhetsförteckningen.

Om huvudmannen är dödsbodelägare i ett dödsbo

Om den enskilde (huvudman eller omyndig har del i ett dödsbo ska god man, förvaltare eller förmyndare bevaka dennes rätt i boet. God man, förvaltare, förmyndare ska se till så att den enskilde får det arv han eller hon ska har rätt till och bevaka att bouppteckning och arvskifte upprättas för den avlidne.

Om den enskilde är ensam dödsbodelägare krävs inget arvskifte och därmed inte överförmyndarens samtycke. Om den enskilde är ensam dödsbodelägare blir det ställföreträdarens uppgift att ombesörja att bouppteckning upprättas och lämnas in.

Ställföreträdarens uppgift blir då att hålla ett öga på förfarandet och tillse att huvudmannen inte på något sätt förfördelas, till exempel genom att närvara vid en s k bouppteckningsförrättning om sådan hålles. Ställföreträdaren ska försöka se till att bouppteckning och skifte sker så snart det är möjligt.

Ansökan om överförmyndarens samtycke till bodelning eller arvskifte

Så snart ett arvskifte upprättats och samtliga delägare och ställföreträdaren skrivit under handlingarna och därmed godkänt arvskiftet, ska ställföreträdaren inhämta överförmyndarens samtycke till fördelningen.

Varken någon representant ifrån bank eller begravningsbyrå e.d. kan ansöka om eller begära överförmyndarens samtycke till fördelningen i en skifteshandling.

Följande handlingar ska bifogas med ansökan:

  • Arvskifte undertecknad av samtliga arvingar/dödsbodelägare/godman/förvaltare/förmyndare
  • Kopia av den inregistrerade bouppteckningen inklusive eventuellt testamente och bilagor
  • Kopia på kontoutdrag av samtliga konton i dödsboets namn och en redovisningsräkning för dödsboets förvaltning för tiden från och med dödsdagen till och med skiftesdagen, för att följa alla tillgångar respektive utgifter från och med dödsdagen till och med skiftesdagen.

Efter genomfört arvskifte

När arvskifteshandlingen har blivit godkänd av överförmyndaren emotses redovisning av att den enskilde erhållit sin del av arvet och att medlen har överförts till ett överförmyndarspärrat konto i dennes namn, att värdepapper överförts i den enskildes namn och i förekommande fall lagfartsbevis.

Arvsavstående

En ställföreträdare får enligt huvudregeln inte avstå från arv, testamente eller förmånstagarförordnande vid försäkring.

Skifteshinder

Om dödsboet inte avslutas inom sex månader efter att bouppteckningen förrättades ska ställföreträdaren lämna en skriftlig redogörelse till överförmyndaren om anledning till detta. En sådan redogörelse ska därefter och fram till att skifte skett, eller avtal om sammanlevnad i oskiftat bo ingåtts, i normalfallet lämnas var sjätte månad. Om ställföreträdaren inte lämnar in en redogörelse kan överförmyndaren förelägga ställföreträdaren vid vite att lämna in den

Testamente

I samband med bouppteckningen kan testamente visas upp. Ställföreträdaren ska då ta del av detta för den enskildes räkning och vid behov göra förbehåll för dennes laglott (halva arvslotten), det vill säga att ställföreträdaren begär jämkning om testamentet utesluter den enskilde från dennes rätt till laglotten. Ställföreträdaren kan enligt praxis inte med rättslig verkan godkänna ett testamente. Ställföreträdaren kan endast bekräfta att han eller hon mottagit eller delgetts testamentet för den enskildes räkning. Under de sex månader som följer efter delgivningen har ställföreträdaren möjlighet att klandra testamentet. Om han eller hon inte klandrar testamentet inom denna tidsperiod vinner testamentet laga kraft gentemot den enskilde. Klander kan till exempel bli aktuellt om det föreligger ett formfel eller testator (den som skrivit testamentet) inte varit vid sina sinnens fulla bruk vid tiden för testamentets undertecknande.

Jäv

Ställföreträdare som är delägare i samma dödsbo som den enskilde får själv inte företräda denne. En särskild god man måste då förordnas. Begäran om sådan god man ska göras hos överförmyndaren. Förslag på lämplig person som är villig att åta sig uppdraget kan då lämnas.

Om huvudmannen är sambo eller gift och förhållandet upphör

Vanligen uppstår frågan om bodelning i samband med skilsmässa eller genom den ena makens död. Frågan om bodelning kan bli aktuell även under pågående äktenskap. Om makar i samband med skilsmässa, eller sambor i samband med separation, inte kommer överens om bodelningen har varje part rätt att begära att en bodelningsförrättare som utses av tingsrätten (oftast en advokat). En ställföreträdare får inte överlåta den enskildes egendom i samband med en bodelning utan överförmyndarens samtycke.

Bodelning

När ett äktenskap eller samboförhållande upphör genom skilsmässa eller separation Ett giftermål innebär i grunden inte någon förändring av makars äganderätt till sin egendom. Däremot får makarna i samband med giftermålet en dold äganderätt på att få ta del av den andras egendom i samband med eventuell skilsmässa. Det innebär att vid skilsmässa ska i de allra flesta fall en bodelning göras. Den egendom som ska delas är giftorättsgodset vilket utgörs av den förmögenhet som tillhör makarna gemensamt. Undantaget, när det inte ska göras en bodelning, är om makarna endast äger enskild egendom och att det därmed inte finns något giftorättsgods att dela. Om bodelning inte görs i samband med skilsmässa finns det inget hinder för den andre maken att begära bodelning i ett senare skede. Detta eftersom att rätten att begära bodelning inte preskriberas. Som ställföreträdare är det viktigt att du bevakar din huvudmans rätt på så sätt att en bodelning görs så snart det är möjligt i samband med skilsmässan.

Om två sambor separerar ska de bara dela sitt gemensamma bohag och bostad, så kallad samboegendom. Samboegendom utgörs av de saker som har införskaffats för gemensamt bruk. Till skillnad från äkta makar ska sambor som separerar alltså inte dela tillgångar såsom banktillgodohavanden, värdepapper, lösöre som kan tillskrivas enbart en sambo etc. Det finns inget krav på att sambor måste göra en formell bodelning. Som ställföreträdare är det därför av vikt att du begär bodelning om det är i huvudmannens intresse. Begäran om bodelning ska göras senast ett år efter det att samboförhållandet upplöstes. I annat fall går rätten till bodelning förlorad.

För att överförmyndarnämnden ska kunna ta ställning till om samtycke ska lämnas till bodelning måste du som god man eller förvaltare in en ansökan samt bodelningasvtal till överförmyndarnämnden. I händelse av att det är bodelning med anledning av dödsfall behöver överförmyndaren även ha in arvskifte undertecknat av samtliga, bouppteckning, redovisning från dödsdagen fram till skiftesdagen

Om huvudmannen flyttar

Om huvudmannen flyttar till annan kommun är det viktigt att du utan fördröjning meddelar överförmyndaren detta.

Det är överförmyndaren i den kommun som huvudmannen är folkbokförd i som är behörig att utöva tillsyn över ditt uppdrag som god man/förvaltare. Vid en överflyttning till annan kommun kvarstår ditt uppdrag och det är upp till dig om du vill begära dig entledigad eller inte. I det fall du önskar entledigas skickar du in din begäran till den kommun dit huvudmannen flyttat. All fortsatt korrespondens avseende uppdraget sker till den nya kommunen.

Om din huvudman flyttar till ett annat boende eller en annan adress inom kommunen bör du självklart också uppmärksamma överförmyndaren om detta.

Om huvudmannen avlider

Om huvudmannen avlider är det viktigt att du meddelar anhöriga samt överförmyndaren att huvudmannen avlidit. God man/förvaltares uppdrag upphör samma datum som huvudmannen avled. Överförmyndaren kommer skicka anmodan om sluträkning som ska göras fram tills dödsdagen. En sluträkning ska göras på samma sätt som en årsräkning men omfattar bara förvaltningen fram tills att ärendet upphör.

Din uppgift är att skyndsamt överlämna obetalda räkningar, eventuella tillhörigheter samt att lämna information eller underlag som i övrigt är av vikt för dödsboets förvaltning och anhöriga. Under vissa omständigheter kan du dock, i egenskap av före detta ställföreträdare för den avlidne, behöva vidta något mer omfattande åtgärder.

Kontakta anhöriga för överlämnande

Dokumentera i enkel form vad ni kommer överens om (vad hur och när). Om du är osäker vem du ska överlämna dödsboet till kan du vända till dödsbohandläggare på socialförvaltningen för att få stöttning i frågan. Överlämna därefter förvaltningen enligt överenskommelse. Överlämna allt som är av vikt och/eller tillhör dödsboet och anhöriga. Detta inkluderar obetalade räkningar, nycklar, kontokort, tillhörigheter samt övrig information och underlag som tillhör dödsboet m.m.

Om anhöriga vägrar befatta sig med dödsboet eller om inga kända anhöriga finns

I händelse av att den avlidne inte har några kända anhöriga, eller att anhöriga vägrar att befatta sig med dödsboet, så förvaltas dödsboet provisoriskt av dig. Ditt ansvar gäller fram till dess att eventuella anhöriga övertar förvaltningen av dödsboet, eller att dödsboet överlämnas till socialförvaltningen i den kommun där den avlidne vistades. Detta gäller oavsett om den avlidne hade tillgångar eller inte och först när vården av dödsboet är överlämnat till någon enligt ovan upphör din del i den provisoriska dödsboförvaltningen. Din uppgift i den provisoriska dödsboförvaltningen påminner till viss del om uppdraget som ställföreträdare på så sätt att det är du som håller i trådarna och styr ärendet i rätt riktning. I och med att ditt uppdrag som ställföreträdare har upphört så har du inte längre befogenhet att företräda den avlidne på så sätt som du företrädde din huvudman före dödsfallet. Detta innebär i praktiken att du till exempel inte har tillgång till den avlidnes bankmedel etc. i egenskap av god man eller förvaltare.

Dokumentera dina kontakter eller försök med anhöriga till den avlidne och informera vem eller vilka anhöriga du varit i kontakt med och deras inställning till övertagande av förvaltningen av dödsboet. Kontakta dödsbohandläggare på socialförvaltningen skyndsamt för överlämnande av dödsboförvaltningen till socialförvaltningen. Om inga kända anhöriga finns ska du informera om att inga anhöriga är kända.

Vid överlämnade av ärendet till socialförvaltningen ska du överlämna samma typ av underlag som vid överlämnande till anhöriga. Utredningsansvaret ligger på socialförvaltningen och du behöver inte inhämta nytt underlag från banker eller motsvarande. Om du har vetskap om särskilt viktiga uppgifter så ska du informera socialförvaltningen om detta. Särskilt viktiga uppgifter kan vara till exempel kännedom om bankfack, testamente, eventuell senaste arbetsplats, försäkringar eller kännedom om andra specifika tillgångar.

Slutredovisning

Du ska lämna in sluträkningen senast en månad efter att uppdraget upphört. Begär saldo- och värdebesked från banker med mera som visar värdet på huvudmannens tillgångar och skulder per den dag då ditt uppdrag upphörde. Sluträkningen granskas mot bakgrund av det underlag som du har lämnat in tillsammans med sluträkningen.

Överförmyndarnämnden skickar de redovisningshandlingar som lämnats in under godmanskapet eller förvaltarskapet till behörig företrädare för dödsboet efter avslutad granskning.

Om huvudmannens egendom är i fara

Om huvudmannens angelägenheter kräver omedelbar vård eller att ett dröjsmål uppenbarligen skulle medföra fara för dennes person eller egendom kan beslut om intermistiskt godmanskap/förvaltarskap meddelas av tingsrätten. Som exempel på en situation där detta kan bli aktuellt är om huvudmannen riskerar att vräkas från sin bostad eller av oförstånd utnyttjas ekonomiskt, t.ex. luras att ge bort hela sin pension eller banktillgodohavande och därmed kommer att sakna medel till sin försörjning. I sådana situationer ska omedelbart en anmälas göras till överförmyndaren eller en ansökan inges till tingsrätten om behov av god man eller förvaltare. Tingsrätten kan sedan fatta ett intermistiskt beslut om god man eller förvaltare i fall ett slutligt beslut inte kan ges omedelbart.

Om uppdraget inte fungerar

Ett godmanskap bygger på ett samarbete mellan huvudmannen och gode mannen. Ett fungerande godmanskap förutsätter att båda parter följer de ni har kommit överens om. Vid godmanskap har huvudmannen alltid rätt att ta ut pengar från sina spärrade konton. Det är till exempel viktigt att huvudmannen inte tar ut pengar från transaktionskonto som du hanterar. Huvudmannens uttag kan, förutom att det försvårar uppdraget, kan till exempel innebära att du som god man inte kan betala huvudmannens räkningar. Vid förvaltarskap gäller spärren även mot huvudmannen.

Ansökan om upphörande av godmanskap eller ansökan om förvaltarskap

Skulle samarbetet inte fungera kan det vi vissa fall bli aktuellt med att ansöka om att godmanskapet ska upphöra.

Du kan också ansöka om att godmanskapet ska övergå till ett förvaltarskap. Eftersom förvaltarskapet är en långtgående åtgärd som påverkar personens rättigheter i stor utsträckning är tingsrätterna restriktiva med att besluta om att anordna förvaltarskap. Vid ansökan om förvaltarskap är det därför viktigt att du motiverar inställningen samt ange skäl till varför huvudmannen är behov av en förvaltare istället för en god man.

Om uppdraget inte längre behövs

Om en god man/förvaltare inte längre behövs ska godmanskapet/förvaltarskapet avslutas. Ansökan om upphörande ska göras till tingsrätten som beslutar om upphörande.

Om du inte längre vill eller kan kvarstå uppdraget (entledigande)

Du som god man eller förvaltare har rätt att på begäran bli entledigad från ditt uppdrag.

Begäran om entledigande skall ske skriftligen till överförmyndaren. I din begäran beskriver du varför du vill entledigas samt om det är något särskilt som du tycker att överförmyndaren ska tänka på, till exempel avseende förordnandet av en ny god man eller förvaltare. Ange huvudmannens kontaktuppgifter samt uppgifter om aktuellt hälsotillstånd. Detta för att bytet skall gå så smidigt som möjligt och för att vi skall kunna hitta en för uppdragets art passande ny god man eller förvaltare. Observera att ditt uppdrag fortlöper tills ny god man/förvaltare utses via beslut.

För dig som frånträder uppdraget som god man eller förvaltare

Om överförmyndaren anser att behovet av god man/förvaltare kvarstår när du begär dig entledigad, börjar överförmyndaren leta efter en ny god man eller förvaltare. Denne kommer att få dina kontaktuppgifter för möjlighet till upplysningar samt för att bestämma tid för ett möte med huvudmannen. Överförmyndaren kan fatta beslut om byte först när den tilltänkte gode mannen/förvaltaren åtagit sig uppdraget och då huvudmannen samtyckt (alternativt när anhörig getts möjlighet att yttra sig). Du kommer att få ett beslut och datum för uppdragets avslut. När du frånträder uppdraget behöver du lämna in en slutredovisning.

För den nya godemannen eller förvaltare ska få en så bra start som möjligt är det viktigt att du som frånträder uppdraget lämnar över de upplysningar som behövs för uppdraget.

För dig som utses till ny god man eller förvaltare

För dig som utses till ny god man eller förvaltare ska överta förvaltningen av din nye huvudmans egendom. Det är viktigt att du snabbt tar kontakt med huvudmannen, dennes släktingar, boendepersonal, hemtjänsten etc. Du bör snarast underrätta Försäkringskassan, Posten, banker, Skatteverket, hyresvärd med flera, om ditt uppdrag.

Du ska nu varje år lämna årsräkning som redovisar vilka inkomster och utgifter som din huvudman haft under ett år. Du är inte skyldig att lämna någon förteckning. Du utgår istället från den förre ställföreträdarens sluträkning vid upprättande av din årsräkning. Du bör du notera tillgångar och skulder vid tillträdesdagen. När den förre ställföreträdarens sluträkning är granskad av överförmyndarenheten kommer du få ta del av den och alla årsräkningar för att granska dessa för din egen, och din huvudmans räkning. Anser du att den förre gode mannen eller förvaltare har gjort något fel som lett till en ekonomisk skada för din huvudman är du skyldig att vidta åtgärder.

Ekonomi

Som god man eller förvaltare, vars uppdrag omfattar att förvalta egendom, tar du hand om huvudmannens ekonomi. Detta innebär bland annat att du betalar räkningar, portionerar ut fickpengar till huvudmannen, ser till att eventuellt likviditetsöverskott placeras på bästa sätt och till låg risk. Du för räkenskaper över ekonomin, sparar kvitton och sätter upp en lämplig budget. Om du sköter detta löpande och på nogsamt sätt underlättar du för dig själv när det är dags för redovisning av din förvaltning i års- eller sluträkningen. Räkenskaperna för du enkelt genom att kontrollera underlag som visar inkomster och utgifter såsom kvitton, fakturor, med mera mot bankens kontoutdrag.

Huvudregeln är att huvudmannens pengar är spärrade för dig som god man/förvaltare. Som god man/förvaltare ska du ha ett transaktionskonto för betalning av räkningar och om behov finns ska huvudmannen ha ett konto med egna medel så kallat fickpengskonto. När månadens utgifter är betalda ska det inte finnas mer än 45 000 kronor på de ospärrade kontona. Övriga konton ska förses med överförmyndarspärr. Spärren ska framgå av bankens årsbesked.

Se till att skapa rutiner för löpande bokföring och strukturera verifikat. Det finns olika typer av redovisningsprogram att använda sig av. Överförmyndaren erbjuder digital redovisning ibland annat E-wärna.

Redovisning

God man, förvaltare är skyldiga att komma in med redovisning till överförmyndarnämnden. Redovisningen kan se olika ut beroende på vilken typ av uppdrag man har. Här har vi samlat mer material om hur redovisningen ska gå till.

Förteckning

God man eller förvaltare ska i början av ett nytt uppdrag alltid lämna in en förteckning över huvudmannens tillgångar.

Årsräkning och redogörelse

God man och förvaltare är skyldiga att årligen inkomma med en redovisning av hur tillgångarna har förvaltats under föregående kalenderår. Redovisningen kallas årsräkning och ska lämnas in till överförmyndarnämnden före den 1 mars varje år.

Sluträkning och redogörelse

God man och förvaltare är skyldiga att inkomma med en redovisning över hur tillgångarna har förvaltats under den sista perioden som ställföreträdare för huvudmannen/den omyndige. Den slutliga redovisningen kallas sluträkning. Skälen till att uppdraget upphört kan vara till exempel att huvudmannen avlider eller att du inte längre kvarstår som god man eller förvaltare eftersom du eller huvudmannen själv ansökt om att byta god man eller förvaltare.

Ansvar

En god man eller förvaltares huvudsakliga uppgift är att representera någon som på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person.

Ansvarsförsäkring

Som god man och förvaltare har du ett stort ansvar. Det är därför en god idé att teckna en ansvarsförsäkring som gäller i uppdraget. Ansvarsförsäkring kan ge ersättning om gode mannen eller förvaltaren blir utsatt för skadeståndsanspråk. Det kan handla om att gode mannen eller förvaltaren glömt att söka ett bidrag, en försäkring som inte blivit betald eller något annat som gjort att huvudmannen fått en ekonomisk skada. Vill du som god man eller förvaltare teckna en försäkring behöver du vända dig till ett förbund som erbjuder ansvarsförsäkringar till godemän och förvaltare.

Arvode

En god man eller förvaltare har rätt att få betalt. Det kallas arvode.

Det är överförmyndaren som beslutar om ersättningar och beslut kan enbart tas i ärenden som faller under överförmyndarens tillsyn. Detta innebär även att ställföreträdaren enbart kan få ersättning för åtgärder som vidtas i uppdraget som hen är förordnad för. Insatser utöver vad som ingår i uppdraget kan ställföreträdaren därför inte räkna med att få ersättning för. I överförmyndaren arvodesriktlinjer kan du läsa mer om arvode för dig som är god man eller förvaltare.

Huvudregeln är att huvudmannen ska betala arvodet till ställföreträdaren

Om huvudmannens skattepliktiga inkomst endera är större än 2,65 gånger prisbasbeloppet eller om huvudmannen har mer än två gånger prisbasbeloppet i sparade pengar ska huvudmannen betala arvodet. Mer om hur du beräknar om huvudmannens ska betala arvodet eller ej kan du läsa mer om här.

Eftersom huvudregeln är att huvudmannen själv ska betala arvodet behöver du som ställföreträdare spara till ditt egna arvode.

Om huvudmannens beräknade inkomst under det år eller den del av året som uppdraget avser inte överstiger 2,65 prisbasbelopp eller om hens tillgångar under samma år inte överstiger två prisbasbelopp är det i stället är kommunen som ska stå för arvodet.

Skatt och arbetsgivaravgift

Om din huvudman betalar arvode till dig ska du också redovisa ersättningen, avdragen skatt och arbetsgivaravgifter till Skatteverket.

Om huvudmannen inte kan betala arvodet

Har huvudmannen inte har möjlighet att betala hela arvodet på en gång kan du dela upp beloppet och betala en del i taget. Nedan har beskrivits andra åtgärder som kan vidtas i händelse av att huvudmannen ska betala arvodet men saknar likvida medel .

Merkostnadsersättning

Om huvudmannen inte har några pengar att betala arvodet för men ändå ska betala arvodet enligt huvudregeln kan du det ibland vara möjligt att få hjälp från Försäkringskassan för att betala arvodet. Det går att ansöka om merkostnadsersättning från det att huvudmannen fyller 19 år tills att han eller hon blir 65 år.

Om en huvudman i ett godmanskap förbrukar medlen som är avsatt för ställföreträdarens arvode

Det förekommer i godmanskapen att huvudmannen förbrukar medel avsatt till ställföreträdarens arvode. I sådant fall behöver ställföreträdare fundera om att endera ansöka om att godmanskapet ska upphöra med hänsyn till att huvudmannen motarbetar sin ställföreträdare och samtycket kan ifrågasättas, eller ansöka om förvaltarskap för ett visst konto. Det sistnämna som en garanti för att förvaltaren ska kunna spara till arvodet utan att huvudmannen har möjlighet att förbruka de sparade medlen.

Om huvudmannen har utmätning från Kronofogden och ändå ska betala arvodet

I händelse av att huvudmannen har utmätning och huvudmannen ska betala arvodet så behöver du som god man/förvaltare meddela kronofogden. Medel som en god man/ förvaltare har sparat till kommande arvode och som huvudmannen ska betala, ska undantas från utmätning. Överförmyndarens beslut eller kommande beslut om arvode blir därmed en form av ”garanti” att dessa medel är avsedda att gå till den kommande arvodesbetalningen.

Användbara resurser, infoblad, broschyrer samt externa länkar

Här har vi samlat länkar och material som kan vara till hjälp för dig i ditt uppdrag.

Information till dig som är eller ska bli god man eller förvaltare

Information om arvode för dig som är god man eller förvaltare

Mer om hur du beräknar om huvudmannens ska betala arvodet eller ej kan du läsa mer om här.

Bankärenden för annans räkning

På Svenska Bankföreningens hemsida finns det information om att sköta bankärenden för annans räkning.

Tandvårdsstöd

Äldre och personer med särskilda behov kan ha ökad risk för sjukdomar i munnen, vilket gör att de behöver mer tandvård än andra. Då kan man ansöka om ett särskilt tandvårdsstöd.

Bostadstillägg för pensionärer

Många pensionärer går miste om bostadstillägg, här kan du kontrollera om din huvudman har rätt till detta skattefria tillägg till pensionen:

Konsumenternas

På konsumenternas hemsida hittar du oberoende vägledning om bank och försäkring.

Ersättningskollen

På ersättningskollen kan du för din huvudman får du koll på hur mycket pengar han/hon kan få om du blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall.

Försäkringskassan

På försäkringskassans hemsida finner du användbar information för din huvudmans räkning.

Skatteverket

Är du god man, förvaltare eller särskilt förordnad förmyndare och har frågor om utbetalningen av ditt arvode? Om det är huvudmannen som ska betala ditt arvode och du undrar hur du ska göra med skatt och arbetsgivaravgift kontaktar du Skatteverket, information finns även på Skatteverkets hemsida. För övriga frågor om arvodet kontaktar du i första hand överförmyndaren.

Pensionsmyndigheten

På Pensionsmyndigheten kan du finna mer information om huvudmannens eventuella pension och förmåner.