Godmanskap och förvaltarskap

Stödjande händer.

En god man eller förvaltare är en person som får ett arvode för att till exempel hjälpa till med att betala räkningar, ansöka om bidrag eller med annan hjälp från samhället.

Godmanskap

Om man är sjuk eller har funktionsnedsättning och på grund av detta behöver hjälp kan man få god man. För att man ska få en god man behöver någon kunna intyga att man behöver stöd av en god man. Det kan till exempel kurator, socialsekreterare, biståndshandläggare eller behörig personal på boende göra. Det krävs också ett läkarintyg som visar att behovet av hjälp beror på sjukdomstillståndet samt att huvudmannen lämnat sitt samtycke till hjälpinsatsen.

Vem kan få en god man?

God man är en hjälpinsats som bara beviljas när en huvudman inte kan få hjälp av någon annan. Om till exempel någon anhörig, boendepersonal, kontaktperson eller personlig assistent kan hjälpa huvudmannen så behövs inte en god man. Först när andra inte kan hjälpa huvudmannen, kan en god man aktuell.

Hälsotillstånd

Den som är i behov av hjälp måste ha ett hälsotillstånd som gör att det finns ett behov av hjälp, så som fysisk eller psykisk sjukdom eller försvagat hälsotillstånd. En person som till exempel kommer från ett annat land, är ny i Sverige och inte kan språket kan självklart vara i behov av hjälp, men hjälpbehovet för en god man är inte uppfyllt bara på grund av detta utan det måste även finnas ett hälsotillstånd i botten som är orsaken till behovet av hjälp.

Behov av hjälp

Personen ska dessutom vara i behov av hjälp med att bevaka sina rättsliga och ekonomiska angelägenheter. Kan den enskilde själv övervaka den hjälp han eller hon får ska tingsrätten överväga om den hjälpbehövande kan få hjälp på annat sätt än genom god man.

För att god man ska bli aktuellt ska det inte heller vara möjligt för en huvudman att skriva en fullmakt till en annan person. Att skriva en fullmakt innebär att du ger en annan person i uppdrag att hjälpa dig med vissa saker. Det kan till exempel vara att betala räkningar.

Om huvudmannen skrivit en framtidsfullmakt behövs inte någon god man eller förvaltare. Huvudmannen har i sådant fall på förhand bestämt en person som utsetts till fullmaktshavare i de angelägenheter som huvudmannen bestämt att framtidsfullmakten ska omfatta. Fullmaktshavaren har rätt att utföra de uppgifter som du har beskrivit i framtidsfullmakten.

Med så kallad anhörigbehöriget kan en som behöver god man få hjälp av en närstående med vardagsekonomin. Om den enskilde på grund av sjukdom, inte längre kan representera sig själv och sköta sin ekonomi kan en anhörig med hjälp av en så kallad anhörigbehöriget hjälpa till med den dagliga ekonomin och till exempel betala räkningar. Anhörigbehörigheten omfattar även att du som anhörig har rätt att ansöka om förmåner enligt socialförsäkringsbalken vilket samt hjälpinsatser såsom hemtjänst och bostad i äldreboende.

Samtycke

Genom läkarintyget om god man framgår om den enskilde förstår vad ett godmanskap innebär eller inte. Om personen förstår så krävs hans eller hennes samtycke för att ett godmanskap ska kunna anordnas. Om personen inte förstår innebörden av ett godmanskap kan denne inte heller lämna samtycke till ett godmanskap, då kan domstolen ändå anordna ett godmanskap.

Vad gör en god man?

I de flesta fall handlar det om att ordna med betalning av räkningar, att se till att det finns fickpengar tillgängliga. Målet för gode mannen eller förvaltaren är att försöka skapa en så bra livskvalité för sin huvudman som möjligt utifrån dennes ekonomiska och personliga situation. En god man ska också arbeta för huvudmannens bästa i olika sammanhang samt se till så att huvudmannen får den vård och tillsyn som behövs.

När en person inte förstår och därmed inte kan företräda sig själv i en situation så kan en tillfällig god man bli aktuellt för en särskild rättshandling. Det kan röra sig om en bostadsförsäljning eller att bevaka intressen i ett dödsbo. När rättshandlingen är utförd och redovisad till överförmyndaren så kan uppdraget upphöra.

Förvaltarskap

En förvaltare ska utses i vissa fall när det inte är tillräckligt med en god man. Det kan vara när en huvudman inte har någon insikt om sin svåra situation och riskerar att fara illa, vara till skada för sig själv eller att bli utnyttjad kan en förvaltare utses. Förvaltarskapet är många gånger även till för att skydda huvudmannen mot att andra människor utnyttjar honom eller henne.

För att förvaltarskapet ska bli aktuellt krävs det att alla de förutsättningar som krävs för att ett godmanskap ska anordnas är uppfyllda.

Förvaltarskap är en tvångsåtgärd, vilket innebär att det kan förordnas förvaltare utan att samtycke från den hjälpbehövande.

Förvaltarskapet ska anpassas till den enskildes behov, det innebär även att den enskilde förlorar rätten att själv besluta i de frågor som omfattas av förvaltarskapet. En förvaltare kan utses i vissa fall där det visat sig otillräckligt med god man eller att det redan i utredningsskede framgår att godmanskap inte är en tillräcklig insats för att kunna hjälpa personen. Den hjälpbehövande är på grund av sitt hälsotillstånd oförmögen att vårda sig eller sin egendom.

Skillnaden mellan god man och förvaltare

Att ha en god man är som huvudregel en frivillig åtgärd som kräver att huvudmannen själv går med på det. Att utse förvaltare är en tvångsåtgärd som kan användas mot en persons vilja om huvudmannen inte kan ta hand om sig själv eller sina tillgångar. Förvaltarskap kan bli aktuellt när någon riskerar att fara illa på grund av sitt eget handlande eller riskerar att bli svårt utnyttjad av andra.

En förvaltare har rätt att ensam bestämma inom ramen för sitt uppdrag, utan huvudmannens samtycke. Förvaltaren kan, för att skydda huvudmannen, helt ta över och föra huvudmannens talan mot hans eller hennes vilja inom ramarna för uppdraget. Eftersom huvudmannen förlorar sin rättshandlingsförmåga, kan denne inte länge ingå giltiga avtal.

Hur ansöker/anmäler man om god man/förvaltare?

Blankett för ansökan/anmälan om god man eller förvaltare finns på vår hemsida. För att underlätta processen fyll i ansökan/anmälan komplett och se till att alla handlingarna är med.

Ansökan om god man eller förvaltare

En ansökan om god man kan göras av huvudmannen själv eller nära anhörig. Som nära anhörig avses sambo, make eller maka, förälder, barn, barnbarn, syskon.

Ansök om god man eller förvaltare

Tillsammans med ansökan behövs också följande inges:

  • Skriftligt samtycke från huvudmannen själv eller läkarintyg som ersätter samtycket
  • Läkarintyg om godmanskap eller förvaltarskap
  • Social utredning som styrker behovet av god man eller förvaltare

När en ansökan skickats in till tingsrätten utreder Överförmyndaren om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är uppfyllda. Det är sedan tingsrätten som fattar beslut om godmanskap och förvaltarskap. När tingsrätten har fattat beslut skickar de ett brev till godemannen/förvaltaren och till huvudmannen.

Anmälan om behov av god man eller förvaltare

Om du som anställd vid en myndighet, till exempel socialtjänsten, äldreomsorgen, psykiatrin eller sjukvården, och tror att en person är i behov av en god man eller förvaltare kan du göra en anmälan till överförmyndaren. Till anmälan ska även biläggas underlag som är relevant för utredningen.

Anmälan om god man eller förvaltare

Om du har något av följande vill vi att du skickar med det i din anmälan:

  • Om den du anmäler för en person som förstår vad saken gäller behöver hon eller han ge ett skriftligt samtycke.
  • Om ett läkarintyg för godmanskap eller förvaltarskap finns ska även det inges.
  • Vidare bör inges en social utredning som styrker behovet av god man eller förvaltare. Utredningen kan skrivas av till exempel en biståndshandläggare, socialsekreterare eller kurator.

Vid en anmälan om god man eller förvaltare kan överförmyndaren ansöka hos tingsrätten om förordnade. Överförmyndaren kan även komma att meddela beslut om avskrivning i händelse av att förutsättningarna inte är uppfyllda.

Tillfälliga godmanskap i särskilda fall

De tillfälliga godmanskapen regleras i föräldrabalken. I samtliga dessa fall nedan är det överförmyndaren som förordnar en god man.

God man för att förmyndaren är förhindrad att utöva förmynderskapet

Enligt 11 kap. 1 § FB kan en tillfällig god man utses för ett barn om barnets förmyndare är förhindrad att utföra sitt uppdrag, till exempel på grund av långvarig sjukdom. Det finns dock strikta krav för att utse en sådan god man. Först och främst måste det finnas en akut fråga eller ett ärende som förmyndaren måste hantera under tiden hindret varar. Exempel på hinder, utöver sjukdom, är att förmyndaren är frihetsberövad eller vistas utomlands under en längre tid. Innan en god man utses måste det också undersökas om förmyndaren kan lösa situationen genom att ge en fullmakt till någon annan. En tillfällig god man ska inte utses om förmyndaren avlidit eller är försvunnen.

God man vid jäv

Enligt 11 kap. 2 § FB kan en tillfällig god man behövas om en förmyndare, god man eller förvaltare hamnar i en situation där hen ska rättshandla med sin huvudman och det uppstår en jävssituation. Om förmyndare, godemannens eller förvaltares egenintressen i rättshandlingen gör att hen inte kan företräda sin huvudman/underårig vid rättshandlingen måste en god man utses. Detta kan uppstå om förmyndare, god man eller förvaltare blir delägare i samma dödsbo eller om de är delägare i samma fastighet och den ska säljas.

God man för bortavarande

Enligt 11 kap. 3 § FB kan en god man utses för bortavarande i dödsbon. Det kan många gånger vara känt att det finns arvingar, men att kontaktuppgifter och ibland även namn saknas eller att man inte vet om det finns arvingar. En god man behöver då utses som bevakar dessa personers intressen i dödsboet.

Anmälan om tillfälliga godmanskap

Anmälan om tillfällig god man kan göras av förmyndare till en omyndig, den som anmälan avser, samt av make/maka/sambo och närmaste släktingar. En anmälan om tillfällig god man kan också göras av utomstående, varvid överförmyndaren på uppmaning av utomstående utreder behovet om tillfällig god man samt i vilket avseende.

Anmälan om tillfälliga godmanskap

Upphörande av tillfälliga godmanskap

Gemensamt för alla tillfälliga godmanskap är uppdrag upphör när godemannen slutfört sitt uppdrag. När uppdraget är slutfört ska gode mannen anmäla det till överförmyndaren så snart som möjligt som beslutar om att entlediga godemannen från uppdraget, enligt 11 kap. 19 § FB.

Upphörande av tillfälliga godmanskap

Exakt när uppdraget är färdigt varierar och måste bedömas i varje enskilt fall. Om uppdraget till exempel handlar om att se till att ett avtal blir rätt eller att en fastighet säljs på rätt sätt, är uppdraget klart när avtalet är skrivet eller när den nya ägaren har flyttat in i fastigheten.

När det gäller arvskifte (när man fördelar ett arv) måste överförmyndaren kunna se att pengarna har satts in på ett konto som tillhör den person som får hjälp, och ibland också kontrollera att kontot är spärrat (om det handlar om en större summa pengar).

När det gäller en person som är försvunnen, avslutas uppdraget till exempel om personen hittas eller förklaras död, eller när det har gått fem år sedan det annonserades att man sökte efter personen. Om pengarna som den försvunna personen skulle ha fått i arv tar slut på grund, ska uppdraget också avslutas.