Du som har eller kan behöva god man
Om du på grund av ditt hälsotillstånd inte kan bevaka din rätt, förvalta din egendom och/eller sörja för din person kan du få hjälp av en god man eller en förvaltare. Du som får hjälp av en god man eller förvaltare kallas för huvudman.
Bevaka rätt
Ansöka om bidrag och insatser, företräda i rättshandlingar som tex försäljning av fastighet, arvskifte etc.
Förvalta egendom
sköta din ekonomi genom att betala räkningar, lämna fickpengar, deklarera, sanera eventuella skulder etc.
Sörja för person
Se till att du har en god levnadsstandard genom bra boende och får god omvårdnad. En god man eller förvaltare har regelbunden kontakt med dig, vårdpersonal, hemtjänst etc.
En god man eller förvaltare hjälper ej till med praktiska sysslor så som att handla, städa, hämta ut mediciner, följa med till läkare, promenader, fika etc.
Du själv eller en nära anhörig kan ansökan om god man eller förvaltare.
Ansökan skickas till tingsrätten.
Andra alternativ till att hjälpa någon annan
I många fall behöver ett godmanskap eller förvaltarskap inte anordnas för den som behöver hjälp, utan situationen går att hantera med mindre ingripande åtgärder. Ett godmanskap är frivilligt och ska upphöra om huvudmannen inte längre vill ha en god man, eller om det inte längre behövs.
Fullmakt
En person som behöver hjälp med sina ekonomiska och juridiska ärenden kan ge en annan person tillåtelse att sköta detta. Den personen ska vara någon man litar på. Detta kallas för en fullmakt. Fullmakten gäller bara så länge den som skrivit den kan ge instruktioner och kontrollera den som fått fullmakten. Om personen till exempel blir sjuk och inte kan göra det längre, upphör fullmakten att gälla.
Den som skriver fullmakten bestämmer själv vad den andra personen får göra. Det kan till exempel vara att betala räkningar, prata med myndigheter eller ta ut pengar från banken. En fullmakt är ett privat avtal, och myndigheterna har inga speciella regler eller blanketter för hur den ska se ut.
Framtidsfullmakt
En framtidsfullmakt är ett uppdrafg som du frivilligt ger till en annan person. Det innebär att du utser någon som kan företräda dig i framtiden, om du inte längre kan göra det själv.
För att framtidsfullmakten ska gälla måste vissa krav vara uppfyllda. Du måste förstå vad du gör när du skriver den. Framtidsfullmakten måste vara skriftlig, undertecknad och bevittnad av två personer, precis som ett testamente.
I framtidsfullmakten ska det stå:
- att det är en framtidsfullmakt
- vem som är fullmaktshavare, alltså den som ska företräda dig
- vad fullmakten omfattar och om det finns några särskilda villkor.
Framtidsfullmakten är en privat överenskommelse, och överförmyndaren har inga specifika blanketter eller krav på hur den ska utformas.
Den som är fullmaktshavare ska vara lojal och samråda med dig som gav fullmakten. Fullmaktshavaren behöver inte redovisa sitt arbete till någon myndighet, men du kan välja att utse en person som granskar uppdraget. Både granskaren och kommunens överförmyndare har rätt att begära redovisning från fullmaktshavaren.
För mer information om framtidsfullmakter och bankärenden för annans räkning, kan du besöka Svenska Bankföreningens hemsida.
Bankärenden för annans räkning, Svenska Bankföreningens webbplats Länk till annan webbplats.
Anhörigbehörighet
Om du är nära anhörig till en person över 18 år som inte längre kan ta hand om sina egna ärenden, får du hjälpa till i enklare vardagssituationer.
Det betyder att du kan hjälpa personen med att till exempel betala räkningar, teckna hemförsäkring, ansöka om bidrag och handla vissa saker. Du kan också ansöka om hjälp som hemtjänst eller anmäla behov av vård- och omsorgsboende.
Du får däremot inte köpa eller sälja fastighet eller bostadsrätt, köpa aktier, ge bort gåvor eller företräda personen i domstol.
Som nära anhörig räknas i första hand:
- make eller sambo
- barn
- barnbarn
- föräldrar
- syskon
- syskonbarn
Om det finns flera barn, ska de företräda personen gemensamt.
Du kan läsa mer om anhörigbehörighet på Svenska Bankföreningens webbplats.
Behörighet för anhöriga vid bankaffärer, Svenska Bankföreningen Länk till annan webbplats.
Stöd i hemmet
Ibland är stöd och omsorg från andra nödvändigt för att leva ett bra liv och kunna bo kvar hemma, så länge som möjligt.
Om du bor i eget boende och har en funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa som gör att du behöver stöd i vardagen kan kommunen erbjuda olika typer av stöd beroende på omfattningen av dina behov.
Mer om stöd i hemmet hittar du här
Personligt ombud
Ett personligt ombud arbetar för dig som har en psykisk funktionsnedsättning och är mellan 18 och 65 år. Du väljer var kontakten ska ske och ombuden har tystnadsplikt. Stödet kostar ingenting.
Dela sidan